A tíz legtöbb MTÜ-támogatást kapó önkormányzatból kilenc fideszes vezetésű

A tíz legtöbb MTÜ-támogatást kapó önkormányzatból kilenc fideszes vezetésű

A tavaszi járványkezelés részeként 2020-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 85 milliárd forint támogatást osztott szét. Azt azonban, hogy ez mi alapján is történt pontosan, máig nem tudni. 

A támogatásból többek között jutott egy badacsonyi szállodabiznisznek, ami Fellegi Tamás fiáé és egy volt szabolcsi fidelitasosé, de nem maradt segítség nélkül Bánki Erik fideszes képviselő ex-felesége, Bajkai István cége, Balatonszemes lemondott fideszes polgármestere és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels sem. 

A G7 cikke szerint az állami támogatásoknak nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozók, hanem a fideszes önkormányzatok is egyértelmű kedvezményezettjei. Az önkormányzatok ugyanis mintegy 38 milliárd forintot kaptak,

a támogatások döntő többsége pedig olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármestert választottak 2019-ben. 

A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta, a képzeletbeli dobogó második fokán Debrecen áll több mint ötmilliárd forint támogatással, a harmadik hely pedig – ötmilliárd forinttal – Esztergomé. 

A tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település között Felcsút is ott van ám: 1,5 milliárd forintot kaptak ugyanis „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”. E tíz település közül kilenc fideszes vezetésű, s egy helyen, Hercegkúton független a polgármester.