Matolcsy György egy rendeletre hivatkozva közölte, az MNB nem vizsgálja külön Varga Juditék álomhitelét

Matolcsy György egy rendeletre hivatkozva közölte, az MNB nem vizsgálja külön Varga Juditék álomhitelét

Nemrég írtuk meg, hogy Matolcsy György szerint banktitok, hogyan tudott Varga Judit 8 millióra 192 millió hitelt felvenni - legalábbis ezt válaszolta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó levelére, aki azt szerette volna megtudni a jegybankelnöktől, hogy

  • a Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján, hogyan kerülhetett sor erre a különös lakásvásárlásra, hitelezésre?
  • indítanak-e vizsgálatot az ügyben, illetve a bankkal szemben?

Matolcsy György szerint banktitok, hogyan tudott Varga Judit 8 millióra 192 millió hitelt felvenni

"Varga Judit igazságügyminiszter és férje, Magyar Péter 200 millió forintért vásárolt öt ingatlant a XII. kerület Kútvölgy városrészében, és ehhez 192 millió forint bankhitelt vettek fel. Elvileg a Magyar Nemzeti Bank szabályai erre nem adnak lehetőséget kivéve, ha volt valamilyen pótfedezet.

A szocialista politikus azonban nem hagyta annyiban a dolgot és ismét rákérdezett Matolcsynál Varga Juditék hitelére, mivel szerinte az MNB elnöke nem válaszolt érdemben az előző kérdésére, ráadásul semmi olyat nem kérdezett, ami érinthetné a banktitkot, csak arra volt kíváncsi, a Magyar Nemzeti Bank szabályai adnak-e lehetőséget ekkora összegű hitel megállapítására.

Matolcsy György friss, igencsak kurta válaszában világossá tette, hogy az MNB külön nem vizsgálja az igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

És hogy miért? A jegybankelnök azt írta, a Varga Judit és férje által felvett 192 millió forintos hitel megvalósulhatott a jegybank jövedelemarányos törlesztőrészletet, hitelfedezeti arányokat előíró (Adósságfék) rendeletével,

"így az MNB a rendelkezésére álló információk alapján nem tervezi terven felüli eljárás ellenőrzési eljárás megindítását az ügyben."

Matolcsy ugyanakkor emlékeztetett rá, az MNB folyamatosan ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a szabályokat, így az Adósságfék-rendeletet is, és határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.

Mint arról korábban beszámoltunk, Varga Judit és férje több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért. Az összegből 8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték.

Több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért Varga Judit és férje

Varga Judit igazságügyi miniszter és családjának döntése lakásvásárlás terén a főváros egyik legpatinásabb környékére, a XII. kerületi Kútvölgyre esett. A társasház pár perc autóútra található Orbán Viktor miniszterelnök családi házától, írja a Blikk. A későbbi egybenyitás miatt öt, különböző helyrajzi számon feltüntetett, a valóságban egy társasházban lévő két lakást vettek.

Az igazságügyi miniszter egyébként legutóbb állítólagos válásával került ismét a média érdeklődésének homlokterébe. A Blikk információi szerint ugyanis több mint egy évtizednyi boldog házasság után külön utakon folytatja életét Varga Judit és Magyar Péter, az állami Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Válás előtt áll Varga Judit?

Több mint egy évtizednyi boldog házasság után külön utakon folytatja életét Varga Judit és Magyar Péter - értesült a Blikk. Mint ismert, Varga Judit férje egy állami cég, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A pár három gyereket nevel. A lap szerint rejtély, hogy mi történt a házasságukkal.