Nem tekinti hősöknek a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat a Fidesz

Nem tekinti hősöknek a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat a Fidesz

Kedden a parlament Népjóléti bizottsági ülésén nemmel szavazott a fideszes többség az önkéntesek elismerésére, továbbá tartózkodott azon a szavazáson, ahol "hősi halottá" nyilváníthatták volna a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat. Az ezeket tartalmazó határozati javaslatokat Rig Lajos országgyűlési képviselő terjesztette be.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, több javaslatról is szavazott a bizottság, az egészségügy dolgozóinak hőssé nyilvánítása és az önkéntesek elismerése mellett szó volt például az orvosi béremelésről és a nyugdíjrendszerről is. Ám az ellenzék egyik indítványát sem sikerült ellfogadtatni.

Az ellenzék minden javaslatát lesöpörték a kormánypártok az asztalról

A Népjóléti Bizottság ülésén Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő két intézkedést javasolt. Az egyiknek szimbolikus jelentősége van. Arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 28,500 forint a minimálnyugdíj ami akkor is elfogadhatatlan, ha csak 20 ezer ember érint. Ezért azt javasolta, hogy ezt az összeget a kormány két és félszeresére emelje.

Mint az ellenzéki szakpolitikus az Emmi miniszterétől megtudta és erről szóló Facebook-bejegyzésében írja, a járvány ideje alatt több mint 900 fő jelentkezett a kormányzat felhívására, hogy önkéntes munkát vállaljon a kórházakban és a mentőszolgálatnál.

Rig kifejti, hogy szerette volna, ha azoknak az önkéntes dolgozóknak, akik munka és egyéb elfoglaltság mellett vállalták azt, hogy "anyagi juttatás nélkül segítsék a frontvonalban dolgozók munkáját", így ösztönzésképp Miniszteri Elismerő Oklevéllel ismerje el a kormány. Hozzátette, hogy

ez nem került volna semmibe, csupán egy gesztus. 

Úgy látja, egy köszönet járna azoknak, akik a súlyos szakemberhiány mellett komoly segítséget jelentettek az egészségügynek. "A fideszes képviselők szerint ezt sem érdemlik meg, mivel sajnos nem támogatták a javaslatom" - értékelte a hozzáállásukat az ellenzéki képviselő. 

Facebook

(null)

Egy szerdán közzétett posztjában pedig azt írja, tegnap nem csak az egészségügyi szolgálati kötelezettségüket végzők "hősi halottá" nyilvánítását, hanem egyúttal családtagjaik támogatását is tárgyalták. Rig Lajos úgy fogalmaz: "a fideszes képviselők különféle indokokra (számomra inkább szánalmas kifogások) hivatkozva tartózkodtak a javaslat elfogadásától". 

Szerinte főleg amiatt érthetetlen, mivel a miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy

jelenleg egy vírus ellen vívunk háborút és a frontvonalban elöl az egészségügyi dolgozók állnak 

- idézi fel a jobbikos képviselő, aki végül hozzáfűzte, "a lelkiismeretükre bízza" a döntésük miértjét. 

Facebook

(null)

Akit érdekel, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusának fent említett két javaslata elérhető itt, illetve itt, míg a parlament.hu oldalon a bizottság napirendjét képező többi indítvány is megtekinthető.