Különutas vagy potyautas? - Járványkezelés belarusz módra

Különutas vagy potyautas? - Járványkezelés belarusz módra

Alig fél évvel a nagy port kavaró elnökválasztási válság és az azt követő tiltakozási hullámok után újra a világsajtó figyelmének középpontjába került az Alexandr Lukasenka vezette posztszocialista ország.

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) 

Külföldi elemzők a hivatalos statisztikák hamisítávásal vádolják a belarusz vezetést, figyelmeztetve, hogy a halottak valós száma, mintegy háromszorosa lehet a hivatalosan a kormány által publikált járványügyi adatokban szereplőnek - közölte a német DW.

Példálatlan példa

Belarusszia, amely Európában egyedülálló módon nem vezetett be korlátozásokat és lezárásokat a belföldi és külföldi személyforgalom kapcsán, a pandémia kezdete óta "sajátos" járványkezelési stratégiát választott.  A 2020 augusztusában lezajlott, nyugati megfigyelők által elcsaltnak nyilvánított elnökválasztást követő megmozdulásokon résztvevők elégedetlenségét több közvéleménykutatás szerint jelentősen fokozta a Lukasenka-vezetés által követett módszer, amely szükségtelennek nyilvánította a korlátozó intézkedések bevezetését.

A vírushelyzet okozta gazdasági károk azonban Belaruszt sem hagyták érintetlenül. Az egykori szovjet tagállam GDP-jét sem kímélte a főleg az exportot érintő recesszió, amelynek mértékét

az IMF mintegy 6 százalékpontos csökkenésre taksálta.

A hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta Belaruszban 284 ezren betegedtek meg, az elhunytak száma pedig mindössze 1939 fő (összehasonlításképp: a lakosságában igencsak hasonló számarányú Magyarországon a pandémia kitörése óta közel 400 000 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 14 ezer halott mellett, a szintén 10 millió lelket számláló, hatalmas egészségügyi nyomás alatt lévő Portugáliában pedig 801 ezer összesített fertőzött mellett 18 ezren hunytak el ).

A belarusz kormány járványkezelésének támogatói rendszerint azzal érvelnek, miszerint az 5 millió elvégzett teszt mellett is arányos viszonyításokban, alacsony esetben nem indokolja korlátozások bevezetését az ország területén, kiemelve, hogy más európai országok hasonló lakosságszám és kemény szigorítások mellett sem képesek a statisztikáikat a Fehérorországban regisztráltak szintjére szorítani.

Belarusz a világ második állama volt, amelyben hivatalosan is jóváhagyták az orosz Szputnyik-V vakcinát. Az országban december vége óta zajlik a tömeges oltássorozat az orosz oltóanyaggal, a hatóságok a kezdetektől magas oltási hajlandóságról számolnak be. A belarusz egészségügyi hatóságok közleménye szerint a Moszkva és Minszk közötti megállapodás értelmében márciusban több nagy volumenű szállítmány érkezik Fehéroroszországba, Dimitrij Pinyevics Egészségügyi miniszter előrejelzése szerint pedig mintegy 200 ezer fő kaphatja meg a vakcinát az első oltássorozatban.