Öngyilkosság, zaklatás, terror: internetes ombudsmanért adott be törvényjavaslatot a Jobbik

Öngyilkosság, zaklatás, terror: internetes ombudsmanért adott be törvényjavaslatot a Jobbik

Internetes ombudsmani feladatkör létrehozásáért adott be törvényjavaslatot és alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlés jobbikos alelnöke. A pozíció az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala feladatköreit bővítené.

Brenner Koloman javaslatát azzal indokolja, hogy a jelenlegi jogi környezet hiányossága teret enged többek között a kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekményeknek, ilyen a zaklatás („cyber-bullying”), különböző gyermekbántalmazási ügyek, pedofília, öngyilkosságra való buzdítás (lásd: „kék-bálna” ügy), de ugyanígy a szexuális zaklatások, sőt akár pornográf felvételekkel való zsarolások is rendszeresen zajlanak az online térben.

A jobbikos politikus szerint ezek rontják az általános közbiztonságérzetet és veszélyt jelentenek a fiatal generáció jövőbeli mentális egészségére is, ezért a jogi környezetet frissíteni, szigorítani kell.

Brenner rámutatott, a törvényjavaslat összhangban van az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakkal, így ezen intézmény Magyarországon való felállítása nem ütközne sem magyar, sem európai, sem pedig a nemzetközi jogi akadályokba; hasonló szigorítást Németországban már bevezettek.

A törvényjavaslat indoklásában olvasható részletek szerint mivel a médiumok nincsenek rákényszerítve a káros tartalmak szűrésére – saját mechanizmusuk pedig nem kellőképp hatékony – így Németország 2017-ben nagy sikerrel léptette hatályba a „Facebook-törvény”-nek nevezett Hálózati végrehajtási törvényt, amely kötelezi a közösségi médiumokat a tartalmak szigorú előszűrésére, nyilvánvalóan jogsértő tartalmak azonnali – de legkésőbb 24 órán belüli – törlésére.

Brenner Koloman a törvényjavaslat benyújtásáról szóló videójában arról beszélt, nem csupán a gyermekekre leselkedő veszélyek, hanem a hírhamisítások (fake news) ellen is szükséges biztonságpolitikai lépéseket tenni.