Nem vicc: a választásokig egy politikai krimit forgathatnak le az őszödi beszédről

Nem vicc: a választásokig egy politikai krimit forgathatnak le az őszödi beszédről

Van az a jelenség, amikor röhögve felolvasnak mögötted egy cikkcímet, te reflexből rávágod, hogy Hírcsárda, majd közlik, hogy nem. És akkor újra eltörik benned valami.

Így jártam a 24.hu cikkével, amiben arról írnak,

„800 millióból foroghat politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról”,

és tényleg, a lap eddig meg nem erősített információi szerint fikciós nagyjátékfilm készül a 2006. őszi eseményekről, amelyben feltehetően az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül forognak majd az események, és szerepet kaphatnak benne az ezt követő zavargások is.

Azt írják, a készülő filmnek sok hivatalos nyoma egyelőre nincs, de iparági forrásaiktól úgy értesültek, már zajlik a szereplőválogatás. A szerkesztőség birtokába jutott levélben a Universe Management casting cég keresett potenciális szereplőket a következő módon leírt filmhez:

„Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak”

A lapnak többen megerősítették, hogy a botrányos hangfelvétel tényleg az őszödi beszéd lesz. Egyikük egy olyan színész volt, akit castingolni szerettek volna, az előzetes telefonbeszélgetés során pedig elárulták neki, hogy olyan politikai krimiről lenne szó, amit nemzetközi stáb készít egy neves angol rendezővel - és bár fikciós a mű, valójában 2006-ról és az őszödi beszédről fog szólni.

Mivel a színész ebbe a politikai csatározásba nem akart belefolyni, nem vállalta a szerepet és nem ment el a Megafilm Tétényi úti székházába szervezett meghallgatásra.

Ugyanígy tett egy másik, szintén a lapnak nyilatkozó magyar színész is, igaz, őt az is zavarta, hogy áprilisi forgatáskezdésről beszéltek, ami kapkodásra és végeredményben rossz minőségre utal. Persze – jegyezzük meg – ha a cél a 2022-es országgyűlési választások előtti megjelenés, és az ellenzéki összefogás „összegyurcsányozása”, akkor érthetővé válik a sietség.

A lap a Nemzeti Filmiroda nyilvántartásában, ahol minden, állami támogatást élvező filmet regisztrálni kell, a Tétényi úti címre bejegyzett MEGA FILM Kiadó Kft.-től egy 2021-ben regisztrált játékfilmet talált A hazugság ára címen. A projekt mellett 800 millió forintos filmgyártási költség szerepel – írják.

Kíváncsian várjuk, hogy ha a film valóban a 2006-os eseményekről fog szólni, abban benne lesz-e a pillanat, amikor október 23-án a rendőrség beszorította a már oszlatás alatt álló tüntetőket a Fidesz-gyűlésen megjelent tízezrek közé, majd a rendőri túlkapásokkal nyilván teljesen tisztában lévő Orbán Viktor inkább otthagyta szimpatizánsait a káoszban és autóval azonnal elhagyta a helyszínt.

Mert szóljon bárhogyan is az „összegyurcsányozásra” alapozó propaganda (ami alapvetően azért történhet meg, mert Orbán Viktor szándékosan meghagyta aktív politikusnak Gyurcsány Ferencet), az ellenzéki összefogás sorai között, felismerve a NER féldiktatórikus rendszerének veszélyeit máig jelentős számú jobboldali politikus, aktivista és civil dolgozik a kormányváltáson azok közül, akik Orbán Viktorral szemben akkor ott maradtak. Sőt, nem csak ott maradtak, hanem 2010-ben megadták az első kétharmados győzelmét a Fidesznek, most pedig vissza akarják venni tőlük a hatalmat, amivel visszaéltek.

Na, ezt ábrázolja le egy film.