Jóváhagyták az Egyesült Államokban az első egykomponensű vakcinát

Jóváhagyták az Egyesült Államokban az első egykomponensű vakcinát

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta szombaton a Johnson and Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében, írja az MTI. 

Az FDA tájékoztatása szerint az egyetlen injekcióból álló oltóanyag

85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását,

és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is. A közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen.

Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb

– fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese.

Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni, és a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid-19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, amelyek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után.