Doku-fesztivál: Csecsenföld, ahol az LMBTQ-tagjait kormánymegrendelésre megkínozzák és kivégzik

dokumentum fesztivál
BIDF

Filmrendezői kezdeményezésre három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy belépve egy népszerű online chatszobába bemutassák, a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetés. Ramzan Kadyrov, Csecsenföld zsarnok diktátora 2017 óta aljas hadjáratot folytat, hogy a csecsen LMBTQ emberek „vérét megtisztítsa”, ezért kormánymegrendelésre letartóztatják, megkínozzák és kivégzik őket. Angéla 1944 decemberében, néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, egy kilóval. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy a hírhedt Dr. Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől a barakkban, míg fel nem szabadították a tábort 1945. január 27-én.

Ez csak három megdöbbentő, sokkoló és - ami a filmművészet egyik legfontosabb fegyvere - elgondolkodtató egészestés dokumentumfilm története abból a 4 kategóriába sorolt 30-ból, melyet március 1-10 között online mutatnak be a 7. Budapest International Documentary Festivalon. A világunkba egy olyan utazásra invitáló, egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon amellett, hogy olyan témákról beszél nyíltan, melyekről a társadalmunk nem szívesen vesz tudomást, idén három, a 93. Oscar-díj szűkített listájába beválogatott filmet is elhoz az érdeklődők nappalijába, az "Isten hozott Csecsenföldön", "A festőművész és a tolvaj", valamint a "Kedves kém" alkotásain keresztül.

A dokumentarista műfaj szerelmeseinek további jó hír, hogy a fesztivál ideje alatt megannyi alkotóval folytatott beszélgetésbe csatlakozhatnak be:

egy héten át élő online közvetítéseket sugárzó stúdiónkból közel 100 beszélgetést hallgathat mindenki az országban. Beszélgetéseket minden film rendezőjével, beszélgetéseket a filmek izgalmasabbnál izgalmasabb témáiról a Civil Nagykövetekkel és a nemzetközi zsűri tagjaival, valamint beszélgetéseket egyéb a filmvilághoz, a filmközönséghez, „Az igazság művészetéhez”, az emberi szabadsághoz kapcsolódó témákról

- olvasható az esemény honlapján, ahol a megtekinthető projektek között nem lesz nehéz az ízlésünknek megfelelőt találni, ugyanis "A szeretet birodalma", "A gonosz birodalma", "A remény birodalma" és "A megbocsátás birodalma" kategóriáiba sorolt versenyfilmek minden spektrumot lefednek amit csak egy vérbeli mozgóképrajongó kívánhat a mozik istenétől.