Financial Times: a héten pont kerülhet Orbán Viktor és az EPP egyre viharosabb kapcsolatának végére

Financial Times: a héten pont kerülhet Orbán Viktor és az EPP egyre viharosabb kapcsolatának végére

Már ezen a héten a végéhez érkezhet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és a jobbközép európai pártok pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) kapcsolata, írja a Financial Times. A magyar kormánypárt ugyanis tiltakozásképpen nem vett részt a Néppártban azon az egyeztetésen, melynek tárgya az EPP belső szabályozásának megváltoztatása volt. Ennek eredményeképp a Fidesz minden európai parlamenti képviselőjének tagságát felfüggeszthetik a Néppárt parlamenti frakciójában, szemlézi a napi.hu.

Az EPP tagszervezetei várhatóan március 3-án kétharmados többséggel döntenek a változtatás elfogadása mellett, mellyel

utat nyitnak azon javaslat előtt, miszerint zárják ki a frakcióból a Fidesz politikusait.

Mindezt azonban megelőzheti az önkéntes távozás, ugyanis Orbán Viktor néhány napja jelezte az EPP vezetőségének: inkább kilépteti a frakcióból kollégáit, semmint, hogy elviseljék a kizárással járó megaláztatást.

Emlékezetes, a magyar kormánypárt megrendszabályozásának igénye akkor erősödött fel, amikor Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Manfred Weber EPP-frakcióvezető módszereit a náci Gestapo eljárásaihoz hasonlította.

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A Magyar Hang információi szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.

A Financial Times azt írja, az EPP legnagyobb politikai ereje, vagyis a német CDU/CSU pártszövetség eddig tartózkodó volt annak kapcsán, hogy Orbán Viktort és pártját eltávolítsák, mostanra azonban az ő türelmük is elfogyott.

A külföldi portál szerint jelképes, miszerint a Fidesz várható távozása az EPP-ből egybeesik azzal, hogy Angela Merkel német kancellár a szeptemberi parlamenti választások után távozik a politika színpadáról. Szakértők szerint Merkel politikai örökségének sötét foltja a Fidesz benntartása a Néppártban.

Orbán Viktor pártjának távozása egyébként a lap forrásai szerint arcmentő akció lenne az EPP részéről, hiszen a magyar kormány a lengyelekkel együtt meg fogja támadni a bíróságon azon szabályt, hogy az uniós pénzügyi támogatások elosztását jogállami követelményekhez kötik.