35-55 éves, alapbetegség nélküli betegek rohamáról írt egy fővárosi intenzíves főorvos

lélegeztetőgép, koronavírus
Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépről lekerült beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben
MTI/Balogh Zoltán

Lapunk birtokába jutott egy levél, amit az egyik fővárosi kórház intenzív Covid-osztályos főorvosa írt. Mivel a levél nem a nyilvánosságnak, hanem egy szűkebb civil körnek készült, és az egészségügyi dolgozók hivatalos, központi engedély nélkül egyébként sem nyilatkozhatnak, így azonosítására alkalmas részletekre nem térhetünk ki (akik félelmükben inkább a tagadás útját választják, úgysem hisznek már senkinek).

A többieknek ugyanakkor tanácsos komolyan venni, amit a frontvonalról üzennek az egészségügyi dolgozók.

A főorvos szerint az elmúlt héten jelentős változásokat tapasztaltak az ellátásban, a járvány megváltozott, és már nem csak az idősebb embereket sodorja komoly veszélybe, hanem a fiatalabbakat is.

Az orvos azt írta, a kórházukba felvett betegek már jellemzően 35-55 év közöttiek, és sokuknak alapbetegségük sincs.

Bár a levél nem részletezi, a betegek átlagéletkor-csökkenésének a különböző mutációkhoz, valamint az egyre nagyobb arányban átoltott idősebb korosztályhoz is köze lehet. A legfrissebb kormányzati tájékoztatás szerint már 721.677 embert oltottak be, közülük 252.847 fő mindkét oltását megkapta.

Az orvos szerint a fiatalabbak esetében néhány napig a már ismert, jellemző tünetek mutatkoznak, majd állapotuk romlani kezd, és a kórházba súlyos állapotban jutnak el.

Ez ellen nincs gyógyszer, csak az oltás – mutatott rá a levélben az orvos, aki a címzetteknek azt javasolta, aki teheti, legalább pár hétig dolgozzon otthonról és boltok látogatása helyett is inkább az interneten vásároljon.

Természetesen utazni sem tanácsos ilyenkor, ha pedig muszáj, akkor utána önkéntes karantén javasolt.

A kormányzati tájékoztatás szerint az előző napon hunyt el az eddigi legfiatalabb koronavírusos személy, egy 16 éves lány, akinek alapbetegségként „nyirokrendszert érintő betegséget” tüntettek fel. Az áldozatok túlnyomó többsége továbbra is a 60-70-80-as és 90-es as éveiben jár.