Példaképpé vált a mianmari rendőrséget megállító apáca

Példaképpé vált a mianmari rendőrséget megállító apáca

Viharos gyorsasággal terjed a közösségi médiában annak a mianmari apácának a története, aki a rendőrök előtt letérdelve megállította a hatósági erőszakot. Ann Nu Thawng nővér a Xavéri Szent Ferenc Kongregáció, egy egyházmegyei jogú intézmény tagja a mianmari Myitkyinában. Az országban a szerzetesnővér alakja a február 28-i tüntetések szimbólumává vált. Aznap a rendőrség durván visszaverte a tüntetést az egész ország területén – az ENSZ információi szerint rálőttek a tüntetőkre, tizennyolc ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek – írja a Magyar Kurir a Fides katolikus hírügynökségre hivatkozva.

„Myitkyina térségében mindeddig békés tüntetések voltak, nem történt semmi rendzavarás. Tegnap azonban erőszakos jelenetek zajlottak, melyek a helyzet eldurvulásával fenyegettek – mondta el a Fidesnek Joseph Kung Za Hmung, az első mianmari internetes katolikus portál, a Gloria News Journal főszerkesztője. – Sokunkat meglepett, hogy

a rendőrök úgy reagáltak a szerzetesnővér akciójára, hogy abbahagyták a támadást.

Ann nővér ma példakép az Egyház vezetői előtt: a püspökök és a papok arra hivatottak, hogy kilépjenek komfortzónájukból, és vegyenek példát a bátorságáról.”

A főszerkesztő hozzátette,

több mint száz tüntető talált menedéket Thawng nővér kolostorában. Megmentette őket a brutális veréstől és a letartóztatástól.

Mianmarban február elején a hadsereg puccsal átvette a hatalmat, azóta folyamatosak a- többször halálos áldozatokat is követelő – összetűzések.