A szakszervezet szerint hozzá kell nyúlni a törvényhez, mert veszélybe kerülhet az egészségügy

A szakszervezet szerint hozzá kell nyúlni a törvényhez, mert veszélybe kerülhet az egészségügy

Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke közölte, pontos adataik nincsenek az állami egészségügyből távozókról, de mindenképp a törvényhez való hozzányúlást javasolják. Mint ismeretes, az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződés alapján mától nem lehet több helyen dolgozni orvosként.

A szakszervezet alelnöke az ATV-nek arról beszélt, hogy

"nem felmondtak a dolgozók, hanem nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződést, és ezért a törvény erejénél fogva megszűnt a jogviszonyuk."

Úgy véli, a Szent Imrében a sürgősségin felmondó orvosok pótlása miatt nagyon nehéz lesz a helyzet, Szegeden viszont érdekes kép alakult ki, 300 orvos összefogott, és egy átmeneti időszakot hoztak létre május 31-ig.

Tóth Judit ismertette, hogy két hónapos haladékot kaptak a másodállások engedélyezésre, és megjelentek bizonyos feltételek, amelyek automatikusan engedélyt kaptak, ilyenek a munkaidőn kívüli másodállások. De azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a kórházi munkaidőben végzett egyéb munkavégzésekkel.

Hozzátette, hogy a törvényhez hozzá kell nyúlni vagy a közalkalmazotti státusz visszaállításával, vagy valami olyan keretrendszert kell kialakítani, aminek eredményeként, akik most nem írtak alá a szerződést, visszajönnének.

"Ha kapnak megfelelő garanciát arra, hogy nem egy bizonytalan, biankó szerződést írnak alá, akkor visszamennének az állami egészségügyben"

- mondta Tóth Judit.