A járványhelyzetre hivatkozva több középiskolában is elmarad a szóbeli felvételi

A járványhelyzetre hivatkozva több középiskolában is elmarad a szóbeli felvételi

Törölték a szóbeli felvételi vizsgákat több budapesti és vidéki középiskolában is a koronavírus-járvány újbóli erőre kapása miatt – olvasható az eduline.hu-n.

Erről az elmúlt napokban az érintett diákok és a szülők is értesítést kaptak. Bizonyos iskolák már korábban elhatározták, hogy idén online bonyolítják le a szóbeli vizsgákat, de másutt viszont hagyományos felvételi várható, ám maszk viselése mellett. 

Az Oktatási Hivatal megkeresésükre közölte, hogy

a középiskolák a szóbeli vizsgáik megtartásáról saját hatáskörben dönthetnek egyéni szabályok meghozatalával, de szem előtt tartva a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályokat is.

Az is kiderült, hogy "Covid-igazolás", azaz pozitív teszt bemutatásával új vizsgaidőpontot kaphatnak azok a diákok, akik elkapnák a koronavírust.

A budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum közlése szerint úgy döntöttek, hogy a szóbeli felvételi vizsgát ezúttal nem tartja meg

a járványhelyzet legújabb fejleményeit követve.

Ehelyett a felvételiző diákok általános iskolai jegyei és írásbeli teszteredményei fogják meghatározni a felvételi rangsort. A budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolában, valamint a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában sem lesz szóbeli. 

Azon középiskolák, melyek nyelvi tagozatos, kéttannyelvű, illetve a művészeti képzést is indítanak, csak a szóbeli meghallgatások számát igyekeznek korlátozni: ilyen a fővárosi Petőfi Sándor Gimnázium, és a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium is. Egyes közoktatási intézmények pedig már elkezdték a felvételi elbeszélgetéseket, mint a budapesti Békésy György Technikum, azokat online folytatják. 

A szóbeli vizsgákat nem törölték el a Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban, itt azonban a tanulóknak a már bevett lázmérés és kézfertőtlenítés után át kell adniuk egy, az egészségi állapotukról szóló, a szüleik által aláírt nyilatkozatot. Ugyanakkor minimum FFP2-es hatékonyságú maszk kötelező viselését is előírták – ezt akár az említett gimnázium portáján is beszerezhetik.