Soha nem volt még magyar delegáltja az Európai Kerékpáros Szövetségnek, ez most megváltozott

Soha nem volt még magyar delegáltja az Európai Kerékpáros Szövetségnek, ez most megváltozott

Tam Csilla személyében az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) a sportág történetében először választott küldöttei közé magyar delegáltat.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szombati közleménye szerint Tam Csilla az első - és jelenleg is az egyetlen - magyar nemzetközi mountainbike versenybíró és oktató, 27 európai ország 29 jelöltje közül választották be a 15 fős küldötti testületbe. Ő volt az első magyarországi versenybíró, akit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a világkupák és világbajnokságok mellett a nyári olimpiára is delegált, mégpedig 2016-ban Rio de Janeiróba. Az európai szövetség döntése értelmében így Magyarország is képviseltetheti a magyar kerékpársportot az UCI döntéshozatalában.  

A kommüniké kiemelte: Enrico Della Casa, a UEC most megválasztott elnöke néhány héttel ezelőtt - még főtitkárként - járt Budapesten, akkor a 2022-es teremkerékpáros Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséről tájékoztatta az MKSZ-t. Látogatása után levélben fordult Princzinger Péterhez, az MKSZ elnökéhez, amelyben kifejezte nagyrabecsülését az elmúlt évek szakmai munkája iránt, valamint felkérte Magyarországot a jelöltállításra.

"Hatalmas előrelépés ez magyar sportágnak, sok sikert kívánok Enricónak az európai szövetség élén, Tam Csillának pedig gratulálok, hogy húsz év munkájának eredményeként nemzetközi szinten képviseltethetjük magunkat a kerékpáros diplomácia legmagasabb lépcsőin"

- idézte a közlemény Princzinger Pétert. Az MKSZ elnöke kiemelte: az elnökség 2017-es megválasztása óta minden vállalásában előre tudott lépni, a következő négyéves ciklus célja pedig, hogy mind a 12 szakág sportolóinak megfelelő létesítmény álljon rendelkezésére az edzéshez és a versenyzéshez.