Müller Cecília: Olyan magasak az adatok, amilyeneket korábban még soha nem tapasztaltunk

Müller Cecília: Olyan magasak az adatok, amilyeneket korábban még soha nem tapasztaltunk

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott:

Sajnos csúcsokat döntögetünk. Bármelyik járványügyi adatot tekintjük a mai napon, olyan magasak az adatok, amilyeneket korábban még soha nem tapasztaltunk.

A napi adatok ismertetését követően Müller elmondta, csütörtökön 55 200 AstraZeneca és 450 ezer Sinopharm vakcina érkezett. 

De a következő heti szállítás az elvárt mennyiséghez képest jelentősen kevesebb lesz. Ezek azok az adatok, amik minket arra sarkallnak, hogy több lábon álljunk, igyekezzünk olyan vakcinabeszerzési lehetőséget feltárni, bármilyen forrásból, amely hatásos és biztonságos, hogy minél szélesebb körben lehetővé tegyük az oltakozást

– fogalmazott a tisztifőorvos, s azt kérte,

ne válogassunk a vakcinák között, nincs vesztegetni való időnk.

Müller arról is beszámolt, miszerint az összes beteget vizsgálva:

  • a 40–49 évesek korcsoportjánál 23 százalék,
  • az 50–59 évesekre 17 százalék,
  • a 30–39 évesek 15 százalék,
  • a 20–29 éves és 65 év felettiek aránya 12-12 százalék az összes új pozitív esethez képest.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője ismertette:

Sajnos a járvány harmadik hulláma meredeken felszálló ágban van, a brit vírusmutáns gyorsan terjed.

Közölte továbbá, az oltás „a lehető leggyorsabb ütemben, az országos terveknek megfelelően” halad, ezzel Magyarország az átoltottság arányát tekintve a második legmagasabb az Európai Unióban.

Szerdától szerdáig összesen 500 ezer oltás beadása történik meg. Továbbra is ütemesen haladunk az oltásokkal

– mondta György István.

Eddig 1,15 millió ember kapta meg az oltást, közülük 327 428 a második vakcinát is. Az elmúlt másfél hét alatt félmillió embert oltottak be Magyarországon.

A héten 100 ezer AstraZenecát kapnak a háziorvosok – praxisonként 20-21 ember beoltására elegendőt –, a kórházi oltópontokon pedig Pfizer és Szputynik V áll a legidősebb regisztráltak rendelkezésére, ismertette az államtitkár.

Az időseket a háziorvosok értesítik, akik praxisonként 24 főt küldhetnek a kórházi oltópontokra, ha állapotuk az ott kapható oltóanyag beadását indokolja.

György István azt is elmondta, a lakossági oltási programon túl megkezdődött a rendvédelmi szervekben dolgozók, a rendőrök, katasztrófavédelemben és a határvédelemben dolgozók oltása is. A honvédség saját oltópontjain és oltóbuszain végzi az érintettek oltását, a többiek oltópontokon kapják meg a vakcinát, tudatta az államtitkár.