Intelmek az operatív törzstől a hosszú hétvégére – azt kérik, ne menjünk vásárolgatni

Intelmek az operatív törzstől a hosszú hétvégére – azt kérik, ne menjünk vásárolgatni

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több magánszemély gyülekezést szervez március 15-ére, ez azonban tilos csakúgy, ahogyan azon részt venni is.

A csoportosulással, gyülekezéssel veszélyeztetik maguk és mások egészségét, tartsák be a védelmi intézkedéseket!

– hangsúlyozta Kiss Róbert, s arra kért mindenkit, lehetőleg ne „vásárolgassanak” a hosszú hétvégén, csak ha nagyon fontos.

Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője a napi járványügyi adatok ismertetését követően hangsúlyozta, a harmadik hullám a 20 és 69 évesek között fertőz leginkább, a fertőzöttek átlagéletkora pedig 46 év.

A főosztályvezető beszélt az amerikai Johnson & Johnson vakcinájáról is, melyet Európában csütörtökön engedélyeztek. Hazánk ebből 4,36 millió adagot vár, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Csütörtökön több hír is napvilágot látott az AstraZeneca kapcsán. Újságírói kérdésre, miszerint mi a magyar álláspont, Galgóczi közölte, hazánk az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartja irányadónak, az oltás haszna pedig messze meghaladja a kockázatokat.

Körkép: Franciaország, Románia és Ausztria továbbra is olt az AstraZenecával

A Fülöp-szigetek egészségügyi hatósága nem látja okát annak, hogy felfüggessze a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinával annak ellenére, hogy Dánia, Norvégia és Izland elővigyázatosságból egyelőre leállt vele, mert a szer esetleg vérrögösödést okozhat - adta hírül pénteken az ország egészségügyi minisztériuma. Hasonlóan döntött Kanada, Thaiföld azonban a halasztást választotta.