A hazai bankok az ügyfelek hitelképességét kedvezőtlennek látják, de konjunktúra-javulást várnak

A hazai bankok az ügyfelek hitelképességét kedvezőtlennek látják, de konjunktúra-javulást várnak

A belföldi bankrendszer a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében, de jelentős részük az idén már javulást vár - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) konjunktúra-felmérésének eredményei alapján pénteken.

A jegybank 2020. negyedik negyedévi fordulójának adatait elemezve megállapította, hogy a romlásért a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése okolható, de a piaci verseny erősödése, a kereslet fokozódása, a forrásokhoz való hozzáférés javulása ezt részben ellensúlyozta. Az idei első fél évre a bankok 40 százaléka vár javulást, és minden második tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését. A visszajelzések alapján a nagyobb pénzintézetek a leginkább bizakodók.

A bankok kedvezőtlenül ítélték meg a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképességét, és a hitelportfólió minőségét.

A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a harmaduk, a lakossági hitelkereslet emelkedését a negyedük érzékelte. A családtámogatási intézkedésektől további bővülést várnak a lakáspiaci kereslet fellendülése miatt.

A bankok fele növelni tervezi a portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is. A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte, és mindkét területen ugyanezt valószínűsítik a következő fél évre is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, a bankok konjunktúraérzetét ennek keretében rendszeresen vizsgálják. A kérdőíves felmérés a pénzintézetek üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki - írták.

(MTI)