Uniós belügyminiszterek: gyorsítani kell a jogosulatlanul Európában tartózkodó menekültek visszaküldését

Uniós belügyminiszterek: gyorsítani kell a jogosulatlanul Európában tartózkodó menekültek visszaküldését

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az uniós tagországok belügyminiszterei a migráció kiindulási országaival fenntartott együttműködés javításával gyorsítanák fel a jogosulatlanul Európában tartózkodó migránsok visszaküldését.

A tagországok belügyminiszterei informális videókonferenciájukon áttekintették a menekültek visszafogadása terén a partnerországokkal folytatott együttműködést és megállapították, hogy

a visszatérés, a visszafogadás és az érintettek társadalomba való visszailleszkedése közös kihívást jelent úgy az EU, mint partnerei számára.

A visszaküldést hátráltató akadályok közül véleményük szerint számosat az Európai Unió területén belül kell elhárítani. Jobb eljárásokra van szükség, amelyek csökkentik a tagállami intézkedések széttagoltságát, a tagországoknak pedig szorosabban kell együttműködniük, és nagyobb szolidaritást kell vállalniuk egymással. A sürgősen megtenni szükséges feladatok között a tagországok közötti szolidaritás mellett a tagállami menekültügyi eljárások javítását, és az unió külső határigazgatási hatékonyságának javítását emelték ki.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália javaslata alapján a miniszterek egyebek mellett eszmecserét folytattak az EU és az észak-afrikai országok közötti együttműködés javításának szükségességéről, amely a bel- és igazságügy területéről tervezett politikai párbeszéd megindítását irányozza elő a régió országaival. Középpontjában az operatív együttműködés fokozása áll.

Az elnökség javasolta Egyiptom, Líbia, Tunézia, Algéria és Marokkó, valamint egy második szakaszban Afrika nyugati partvidékének és a Száhel-övezet országainak bevonását a párbeszédbe.

A bel- és igazságügy területén tervezett párbeszéddel összefüggésben a tagállamok többsége azt javasolta, hogy az együttműködés összpontosítson a migrációra, valamint a biztonság fokozására is, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet és a szervezett bűnözést - tájékoztatott az uniós tanács.

(MTI nyomán)