Karácsony nem tud arról, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány

Karácsony nem tud arról, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, többen fordultak hozzá a hosszú hétvégén a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentése miatt, amely szerint régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, illetve azon állítása, miszerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, jelenti-e azt, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány.

A főpolgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, sem ő, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott, azonban Karácsony úgy véli, érdemes alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, s reméli, a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez.

Karácsony szerint a számok tragikusak, s csakúgy, ahogyan az egész országban, Budapesten is azok, ellenben az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond az országos helyzetről, hiszen itt élnek a legtöbben.

Európában egyébként több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ezek kapcsán gyakorta a német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: azaz

100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt,

ezért kell korlátozásokat bevezetni.

Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt – ismertette Karácsony – Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általa ismert legutóbbi statisztikák alapján.

A statisztikák mögött persze – ahogyan mindig hangsúlyozza a főpolgármester – életek és sorsok vannak.

A kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra. A Fővárosi Önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan, az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához kínálja újra és újra a segítségét a kormánynak, helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák. De nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását

– zárta szavait Karácsony.