Az NNK közölte, nem döntöttek megyénként eltérő korlátozásokról

Az NNK közölte, nem döntöttek megyénként eltérő korlátozásokról

Mint ismert, nemrégiben Galgóczi Ágnes járványügyi főosztályvezető arról beszélt, hogy az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb, mint mondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be.

Ezzel kapcsolatban kereste meg egy sor kérdéssel az atv.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), aminek sajtóosztálya közölte, 

nincs ilyen döntés.

Az NNK emellett arra a kérdésre, hogy milyen kritérium alapján döntenének a szigorításról, mindössze azt válaszolta, hogy „a fertőzöttek száma megyei bontásban elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon”.

Közben Karácsony Gergely Facebook-oldalán írt arról, hogy sem ő, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról nem kapott tájékoztatást.

Budapest főpolgármestere szerint ugyanakkor érdemes alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, reméli, hogy ezt a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez.

Mint írja, 

"Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ezek kapcsán gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján."