"Mindenki arra kíváncsi, meddig tart ez az agresszív szakasz, de ezt nem tudjuk megmondani"

"Mindenki arra kíváncsi, meddig tart ez az agresszív szakasz, de ezt nem tudjuk megmondani"

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője beszámolt róla, közel egymillió-négyszázezer ember kapta már meg az első vakcinát.

A szakember úgy véli, továbbra is az idősek oltása a legsürgetőbb. Hozzátette, az oltásra jelentkezettek száma 3,3 millió körüli, közülük 1,7 millióan idősek.

A napokban az oltási terv a következőképp alakul:

  • a kedden érkezett Pfizer-vakcinával időseket oltanak, 22 ezret pedig félretesznek második oltásra,
  • 130 ezer Szputnyik-oltást háziorvosok rendelése alapján oltópontokon használnak fel,
  • a múlt héten érkezett AstraZenecát 4800 háziorvosi praxisnak adnak ki, 10-10 ember oltható vele, ehhez pedig nem kell külső helyszín,
  • s ezen a héten 70 ezer, második körös oltást is be tudnak adni az oltóhelyeken.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a védekezés legkritikusabb heteit éljük. Mint fogalmazott – csúcsokat döntögetünk – utalva a "fájdalmas adatra ": minden eddiginél többen hunytak el ugyanis egy nap alatt. Hozzátette, egész Európában új lendületet vett a járvány, ami – mint fogalmazott – valósággal tombol, a vírus fertőzőképesebb, komolyabb, súlyosabb betegségeket tud okozni.

A tisztifőorvos ismertette, az aktív fertőzöttek 6,3 százaléka van kórházban van komoly tüneteik miatt, állapotuk nem kontrollálható, a kórházak pedig telítődnek.

Müller azt azonban örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy a vártnál gyorsabban jött meg a kínai vakcinaszállítmány, s ha mindent rendben talál a Nemzeti Népegészségügyi Központ , a regisztrált idősek első és második oltására használják majd.

Mindenki arra kíváncsi, meddig tart ez az agresszív szakasz, de ezt nem tudjuk megmondani. Nem kedvező hír, hogy szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga. A 2020-as őszi csúcsokat döntögeti az arány

– fogalmazott a tisztifőorvos kiegészítve, csökkenést sehol sem mértek.

Ez arra figyelmeztet, hogy egy-két hétig még biztosan emelkedik a fertőzöttek száma

– összegezte hozzátéve, ez már egy hét alatt is nagyot lendült – 55 százalékkal –, míg az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 45 év.

Nincs mire várni, minden vakcina, ami Magyarországra érkezik, biztonságos és hatásos, ha különböző is a hatásmechanizmusuk

– fogalmazott Müller Cecília.