Az FTC és az UTE egykori játékosa áll a kínai vakcinák beszerzésével megbízott cég mögött

Múlt hét csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán tette közzé a magyar kormány által kötött kínai és orosz vakcinabeszerzések szerződéseit. Ebből többek között kiderült, hogy a kínai vakcina beszerzését illetően

a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem a Sinopharm oltóanyag gyártójával, hanem egy bizonyos Danubia Pharma Kft.-vel kötött szerződést, melynek tulajdonosa  a Syntonite Med Zrt.

A Dirket36 járt utána annak, hogy a cég vezérigazgatója az a Tuza Máté, aki még pénteken tudatta a G7-el, hogy csak kisebb tanácsadó cégekben volt, illetve van tulajdonrésze. A dokumentumokból azonban az is kiderül, a Syntonite-ban egy másik férfi, Gergely Csabának van még érintettsége, aki eddig egyetlen cégben volt tulajdonos. A Café Edgár Kft. nem nevezhető sikeres próbálkozásának: egy évvel a megalakulása után az adóhivatal már végrehajtási eljárást indított, és Gergely 2010 elején kiszállt a cégből.

Egészen a Syntonite megalapításáig kerülte a vállalkozást, két ismerőse szerint pedig sem a gyógyszeriparhoz, sem a külkereskedelemhez nem volt semmi köze. Gergely korábban a Ferencvárosi TC és az UTE igazolt jégkorong-játékosa volt, 2013-ban vonult vissza. A hokitól nem szakadt el teljesen, jelenleg a Zuglói Piranhák nevű amatőr hokicsapat edzője.

Ismerősei elmondták a lapnak, hogy tudomásuk szerint egy energiaitalgyártó cégnél dolgozik alkalmazottként.

Mint arról beszámoltunk, a szerződés alapján a kínai vakcina ára 30 euró + 5 százalék áfa, ami jelenlegi árfolyamon 11 700 forintot jelent adagonként. A fizetés pedig a szerződés szerint két lépcsőben történik: 66 millió eurót (plusz áfa) a szerződés aláírása utáni három napon belül, további 84 millió plusz áfát pedig március 31-ig fizet ki a magyar állam.

Nyilvánosságra hozta a kormány a kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán tette közzé a magyar kormány által kötött kínai és orosz vakcinabeszerzések szerződéseit, egyúttal pedig arra kérik az Európai Bizottságot, hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!