Nem kerül bele automatikusan az európai vakcinaútlevélbe a kínai és az orosz vakcina

Nem kerül bele automatikusan az európai vakcinaútlevélbe a kínai és az orosz vakcina

A 24.hu idézi azt a nemrég kiszivárgott tervet, amelyet az Európai Bizottság készített az európai vakcinaútlevél részleteiről. Ez alapján három típusú igazolás szerepelhet majd az igazolványban:

az, hogy a tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást,
hogy átesett a koronavíruson, ezért immunitás alakult ki a szervezetében,
illetve hogy negatív PCR- vagy rapid antigén teszttel rendelkezik a közelmúltból.

A lap szerint mindhárommal lehetnek problémák. Az első leginkább Magyarország számára bajos, ugyanis mi használunk olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

A szabályozás tervezete ugyanis nem garantálja, hogy ezeket a tagországok a későbbiekben elfogadják. Azt tartalmazza, hogy az EMA által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, de a tagállamok kormányai szabadon dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a különleges jóváhagyással elfogadott vakcinákat, mint amilyen a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V. oltóanyag.

Ez azt jelenti, hogy a Digitális Zöld Igazolás nem fogja automatikusan felmenteni a kínai vagy orosz vakcinákkal beoltott utazókat a karanténkötelezettség alól. De a tagországok dönthetnek úgy, hogy elfogadják ezeket a vakcinákat is.

Ugyan a tervet konkrétan nem jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatóján, de a bizottság kommunikációja alapján elfogadták a korábban kiszivárgott tervezetet, amiről végül az Európai Parlament fog dönteni. 

Ez az igazolás az, amit köznyelvben vakcinaútlevélnek szoktunk nevezni. A célja, hogy azokban az országokban, ahol valamilyen mentességet kapnak a beoltottak, más tagországok beoltott állampolgárai is élvezni tudják ezeket a mentességeket.

Brüsszeltől most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát

- reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Közleményük szerint az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi.