A virológus szerint a nyarat akár már maszk nélkül is tölthetjük

A virológus szerint a nyarat akár már maszk nélkül is tölthetjük

Ha március 22-én meghosszabbítják a szigorító korlátozásokat, az esztendő harmadik hónapjának utolsó napjaiban tetőzhet a járvány, s várhatóan áprilisban már csökkenő tendenciát mutat majd, mondta a Metropolnak Rusvai Miklós virológus.

A szakember szerint, ha az előre tervezett ütemben folyik a vakcinák szállítása, illetve az oltási program, májusban túl leszünk a járványon, így

a nyarat már maszk nélkül tölthetjük. Mindennek azonban az a záloga, hogy húsvétig maradjanak a szigorítások.

A virológus arról is beszélt, miszerint valamennyi, eddig felismert vírusváltozat ellen védenek a forgalomban lévő vakcinák, s ha létrejönne egy olyan mutáns vírus, amely ellen hatástalanok, egy új oltóanyagot sokkal rövidebb idő alatt, akár 3-4 hónapon belül is ki lehetne fejleszteni.

Mindaddig míg világszinten el nem érjük a 70-80 százalékos védettségi szintet, addig az új és új mutánsok kialakulásának is megvan a lehetősége. Ezek közül bármelyik lehet olyan, amely ellen nem véd a vakcina, amely egy új világjárványt is elindíthat

– fogalmazott. 

Hozzátette, a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb veszélyben van, melynek két oka van: a 60 év fölöttiek többségét már beoltottuk, valamint a brit mutáns fertőzőképesebb, a betegség súlyosabb lefolyású. Mivel a vírus alapvetően célja, hogy megsokszorozza önmagát rövid idő alatt, sokkal jobban alkalmazkodik a környezetéhez: azaz azokhoz a fiatalokhoz, akik nincsenek beoltva. 

Rusvai Miklós: egyetlen magyar sem halt meg a koronavírus miatt azután, hogy beoltották

Fertőzök-e azután, hogy beoltottak? Megfelelő védelmet ad, ha csak egy oltást kapok? Jól döntött a kormányzat, amikor változtatott az oltási politikán? Bírja-e a fokozódó nyomást az egészségügyi rendszerünk? Jó ötlet a harmadik hullám idején tömegrendezvényt szervezni? Erről is kérdeztük Rusvai Miklós víruskutatót, virológust, az MTA doktorát. Interjú.