Túlárazások miatt kell visszafizetni több mint 3 milliárd forintnyi EU-s támogatást

Túlárazások miatt kell visszafizetni több mint 3 milliárd forintnyi EU-s támogatást

Több mint 3 milliárd forintos visszafizetési kötelezettsége keletkezett az európai uniós pályázatok lebonyolításáért felelős Nemzeti Fejlesztési Programirodának (NFP) – számol be a Magyar Hang. A birtokukba jutott iratok szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) jogosulatlanul felhasznált források miatt kell visszatéríteni a milliárdokat. 

A KEHOP keretében többek közt napelemeket szereltek önkormányzati épületekre, vagy az ivóvíz- és a szennyvízrendszert fejlesztették. Ezek közül mind sokmilliárdos keretösszegű programok voltak a kormány „Széchenyi 2020” névre keresztelt fejlesztési programjában. A portál emlékeztet, hogy

a pályázók – jellemzően önkormányzatok, ezek társulásai és állami szervezetek – több százmillió forintos vagy akár milliárdos nagyságrendben kaphattak támogatást, jelentős részben uniós forrást.

Az Alföld települései nagy számban főként az ivóvíz ammónium- és arzénmentesítésére, illetve a szennyvízhálózat bővítésére nyertek forrást. A megyeszékhelyek hulladékgazdálkodási rendszerük modernizálására pályáztak – e három alprogram beruházásai során derült fény a jogtalanul felhasznált pénzekre. Ilyen nyertesek voltak Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kaposvár mellett Érd, Hódmezővásárhely, de más régiók hulladékfeldolgozói is. 

Hozzáteszik, a kormányzati felügyelő szervként működő Nemzeti Fejlesztési Programiroda az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) vizsgálatán bukott meg. A hiba az elszámolásból adódott: a beruházások kiadásainak egy részét ugyanis egy úgynevezett átalányköltség teszi ki, vagyis minél drágább egy projekt, annál nagyobb ez a tétel. Az átalányköltség a projektmenedzselésre és az általános rezsiköltségre fordított pénzt jelenti. Az NFP a költségek 1,79 százalékával kalkulált az egyes beruházásoknál. Egy irat szerint azért számoltak ennyivel, mert a Miniszterelnökségen ennyit hagytak jóvá. Az EUTAF utólagos ellenőrzése viszont ezt túl soknak találta, ezért 1,23 százalékos mértéket írt elő. 

A jogosulatlanul igénybe vett támogatás kisebb beruházásoknál néhány százezer forint, számtalan másiknál azonban a több tízmillió forintot is eléri.

A bruttó 3 milliárd forintos visszatérítési kötelezettség ezekből adódott össze. Kérdéseikkel megkeresték ugyan az NFP ügyvezető igazgatója mellett az ITM-et és a Miniszterelnökséget is, ám sehonnan sem kaptak választ.