Ausztráliában az elmúlt 60 év legsúlyosabb árvizével néznek szembe

Ausztráliában az elmúlt 60 év legsúlyosabb árvizével néznek szembe

Az ausztrál hatóságok további ezreket terveznek kimenekíteni hétfőn Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt, és a szakadó eső várhatóan a következő néhány napban is kitart - írja az MTI.

Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, kiterjedt károkat okozva és elkerülhetetlenné téve a lakosság tömeges evakuációját.

"Meg kell erősíteni magunkat, ez a hét nagyon nehéz lesz" - mondta újságíróknak Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

A szakadó eső következtében az állam számos részét elöntötte a víz, éles ellentétben az adott térségek egy évvel ezelőtti időjárási körülményeivel, amikor a hatóságok a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek.

Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette

- mondta Berejiklian.

Sydneyben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa a kormányzati adatok szerint.

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.

Ausztrália keleti partvidékén az előrejelzések szerint folytatódik a heves esőzés - közölte Jane Golding, a meteorológiai hivatal egyik tisztségviselője. Mint újságíróknak elmondta, Sydney nyugati felének egyes részeit az 1961 óta legnagyobb árvíz sújtja, és a zord időjárás várhatóan szerdáig is kitart.

Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is.