Terézváros elfogadta az első Airbnb-rendeletet

airbnb
Pexels.com

Az önkormányzat közleményben számolt be arról, hogy Terézváros az első Budapesten, amely megalkotta a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét az országgyűlési felhatalmazás után.

Hozzáteszik, az ötlet megvalósításának első mozzanataként a lakosság és a közös képviselők körében kérdőíves felmérést indítottak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveztek, hogy megismerjék a lakók, valamint az ágazat képviselőinek véleményét - írja a 24.hu.

A kidolgozott szabályrendszer az alábbi pontokat tartalmazza:

  • lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt;
  • az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával;
  • az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát;
  • az üzemeltető köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen;
  • az üzemeltető köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál.

Soproni Tamás polgármseter hangsúlyozta, hogy a törekvésük világos: élni és élni hagyni. Nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél. A korrekt módon működtetett szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekednek, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek.