Ismét Orbán Viktor kormánya a téma az amerikai politikában

Ismét Orbán Viktor kormánya a téma az amerikai politikában

Bár Szijjártó Péter néhány napja arról beszélt, hogy a magyar kormány igyekszik javítani az Egyesült Államokkal való kapcsolatokon, a minap Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője azt mondta, hogy hazánk harmadik világbéli autokráciának számít.

A demokrata politikus szerint hatalmas küzdelmet kellett vívnia Amerikának azért, hogy teljes értékű demokráciává váljon. Véleménye szerint azok az amerikaiak, akik úgy vélik, hogy a teljes és tisztességes demokráciáért folytatott harc véget ért, "sajnos nagyot tévednek." 

A XXI. Században összehangolt, országos erőfeszítéseket tesznek egyesek annak érdekében, hogy az amerikai állampolgárok szavazati jogát és a saját kormányukhoz való tényleges véleménynyilvánítás jogát korlátozzák"

- tette hozzá Chuck Schumer, aki kiemelte, hogy hazája demokráciáját egyre nagyobb veszélyek sújtják. 

A politikus megemlítette Magyarország és Törökország kormányát is, egyfajta példaként.

"Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti. Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli autokráciáknak nyitunk utat, mint Erdogan Törökországa és Orbán Magyarországa"

- összegezte az amerikai politikus, arra reagálva, hogy egyes amerikai tagállamokban korlátoznák és szigorítanák a választási törvényt.

Az utóbbi időben nem ez volt az első alkalom, hogy szóba került hazánk az amerikai közvéleményben. Hiszen, két héttel ezelőtt a külügyi bizottság demokrata elnöke, Bob Menendez az autokrata vezetésű államok közé sorolta hazánkat. A Magyar Hang beszámolója szerint a politikus azt mondta, hogy

"sok feltörekvő demokráciát megfertőztek a botrányok, a korrupció és az állampolgári elégedetlenség. Törökországtól Magyarországon és Venezuelán keresztül a Fülöp-szigetekig az autokrata kormányok szisztematikusan leépítik a hatalmukat ellenőrző alkotmányos ellensúlyokat. Sajnos a koronavírus-pandémia segített abban, hogy felgyorsítsák egyes lépéseiket, ürügyet találva arra, hogy konszolidálják hatalmukat és elnyomják a független médiát."

Szijjártó Péter egyébként kedden arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak fontos Közép-Európa, számos politikai és gazdasági kérdésben szoros együttműködés várható a kölcsönös érdekek alapján Közép-Európa és az Egyesült Államok között.

A külügyminiszter akkor elmondta, hogy arról tájékoztatta az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Magyarország továbbra is készen áll a nemzetközi fórumokon való együttműködésre, különösen a terrorizmus elleni műveletekre vonatkozóan.