Fehéroroszország: a hatóságok független médiumok szerkesztőit is őrizetbe vették

Fehéroroszország: a hatóságok független médiumok szerkesztőit is őrizetbe vették

Több mint száz embert vettek őrizetbe a hatóságok szombaton a fehérorosz fővárosban azon a helyszínen, ahol ellenzéki felhívásra ismét Aljakszandr Lukasenka elnök uralma ellen tiltakoztak, a lefogottak között volt a legnagyobb független médiaplatformok három szerkesztője is

- közölték az érintett médiumok és más források.

Minszknek azt a terét, ahol a délutánra meghirdetett tüntetésnek kellett volna kezdődnie, rendőrségi járművek és rabszállító kocsik vették körül, az oda vezető utakat is lezárták.

A rendőrség néhány tucat embert vett őrizetbe ezen a helyszínen - derült ki a fehérorosz ellenzéki médiacsatornákon megosztott videókból, amelyeken fekete ruhás rendőrök tartóztattak le embereket, köztük egyszerű járókelőknek tűnőket is.

  • Az őrizetbe vettek között volt Galina Ulaszik és Anna Kaltigina, a TUT.by ellenzéki oldal két szerkesztője - közölte portáljuk.
  • Egy másik csatorna, a Nása Niva arról számolt be, hogy főszerkesztőjét, Jahor Marcinovicsot és egy fotóst is őrizetbe vettek a téren.

A platformok, amelyek rendszeresen megosztják a követőik által az őrizetbe vételekről és a rendőri brutalitásról készített videókat, jelentős információforrásul szolgálnak a fehéroroszországi kormányellenes tüntetésekről.

Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az őrizetbe vettek között legalább öt újságíró van.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen vádat emelnek ellenük, de a tavalyi tiltakozásokról tudósító egyes újságírókat kétéves börtönnel sújtottak a hatóságok.

A megmozdulások heti rendszerességűvé váltak a fővárosban és azon kívül is, miután a tavaly augusztusi választásokon Lukasenka elnyerte immár hatodik egymást követő elnöki mandátumát, amit az ellenzéki képviselők megkérdőjeleztek.

Az elmúlt két hónap viszonylagos csendje után az ellenzéki vezetők ismét a tüntetések fokozására szólították fel a lakosságot.

A fehérorosz hatóságok szombaton arra figyelmeztettek, hogy aki részt vesz ezekben az akciókban, büntetőjogi felelősségre vonható.

(MTI)