Gulyás Gergely egy online fogadóórán azt mondta, áprilisban már lehet ebédelni étterem teraszán

gulyás gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én
MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a XII. kerület parlamenti képviselője is, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, a Budapestért felelős államtitkárral tartott online fogadóórán válaszolt több kérdésre is, írja az atv.hu. Például arra, hogy áprilisban lehet-e már ebédelni egy étterem teraszán? 

Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen 

– mondta Gulyás, hozzátéve:

minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az.

Egy másik kérdésre, miszerint miért rendezünk a korlátozások alatt is nemzetközi sporteseményeket, Gulyás Gergely azt válaszolta: alig rendezünk.

Ahhoz képest, hogy milyen tervek voltak, lemondtunk nagyon sok rendezvényt, amiket pedig megrendezünk azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, ezek kizárólag zárt kapuk mögött rendezhetőek meg. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú

– felelte.

Kitért arra is, anyagilag egy ilyen világverseny most ráfizetés, hiszen zárt kapuk mögött zajlik.

S mikor érkezik a következő adag vakcinaszállítmány hazánkba? A miniszter kifejtette, folyamatosan érkeznek vakcinák, hétfőn például Szputnyik. A szállítási pontosság azonban nagymértékben különbözik a gyártócégektől függően.

Mint fogalmazott: összességében “a kínaiak a legszorgalmasabbak”, ők a szerződésbél lényegesebben előbb teljesítettek, az oroszok, illetve a Pfizer pedig – bár voltak kisebb csúszások –, “de nagyjából a szerződés szerint teljesítettek”.

Ez a három olyan gyógyszergyártó, amiben lehet bízni

– közölte a miniszter, majd hozzátette, a Moderna keveset szállít és bizonytalanul,

de még mindig sokkal jobb, mint az AstraZeneca, amelyik a már bejelentett adagok számából is jelentősen visszavesz újra és újra. Ők többszázres elmaradásban vannak a szerződéshez képest. Van ezzel kapcsolatban sok nehézség.

Gulyás ezúttal is megismételte, Magyarországon az a helyes döntés született, hogy ellenőrzött, bevizsgált, több országban kipróbált és hatásos vakcinákat mindenhonnan venni kell. Úgy véli, mi a Merkel, német kancellár által elmondottakat a gyakorlatban is követtük, azaz: vakcinából nem szabad ideológiai kérdést csinálni.

A miniszter szerint butaság, amit Manfred Weber mondott, hogy az “európai szolidaritás megszegése” egy nem nyugati vakcina beszerzése.

Kitért továbbá arra is, az itt beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina.

A védettség szempontjából azt tudom mondani, hogy minden vakcina jó, már az első oltást követően szinte azonnal nagyon kicsi hányadára csökken a fertőzés veszélye.