Gulyás Gergely egy online fogadóórán azt mondta, áprilisban már lehet ebédelni étterem teraszán

Gulyás Gergely egy online fogadóórán azt mondta, áprilisban már lehet ebédelni étterem teraszán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a XII. kerület parlamenti képviselője is, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, a Budapestért felelős államtitkárral tartott online fogadóórán válaszolt több kérdésre is, írja az atv.hu. Például arra, hogy áprilisban lehet-e már ebédelni egy étterem teraszán? 

Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen 

– mondta Gulyás, hozzátéve:

minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az.

Egy másik kérdésre, miszerint miért rendezünk a korlátozások alatt is nemzetközi sporteseményeket, Gulyás Gergely azt válaszolta: alig rendezünk.

Ahhoz képest, hogy milyen tervek voltak, lemondtunk nagyon sok rendezvényt, amiket pedig megrendezünk azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, ezek kizárólag zárt kapuk mögött rendezhetőek meg. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú

– felelte.

Kitért arra is, anyagilag egy ilyen világverseny most ráfizetés, hiszen zárt kapuk mögött zajlik.

S mikor érkezik a következő adag vakcinaszállítmány hazánkba? A miniszter kifejtette, folyamatosan érkeznek vakcinák, hétfőn például Szputnyik. A szállítási pontosság azonban nagymértékben különbözik a gyártócégektől függően.

Mint fogalmazott: összességében “a kínaiak a legszorgalmasabbak”, ők a szerződésbél lényegesebben előbb teljesítettek, az oroszok, illetve a Pfizer pedig – bár voltak kisebb csúszások –, “de nagyjából a szerződés szerint teljesítettek”.

Ez a három olyan gyógyszergyártó, amiben lehet bízni

– közölte a miniszter, majd hozzátette, a Moderna keveset szállít és bizonytalanul,

de még mindig sokkal jobb, mint az AstraZeneca, amelyik a már bejelentett adagok számából is jelentősen visszavesz újra és újra. Ők többszázres elmaradásban vannak a szerződéshez képest. Van ezzel kapcsolatban sok nehézség.

Gulyás ezúttal is megismételte, Magyarországon az a helyes döntés született, hogy ellenőrzött, bevizsgált, több országban kipróbált és hatásos vakcinákat mindenhonnan venni kell. Úgy véli, mi a Merkel, német kancellár által elmondottakat a gyakorlatban is követtük, azaz: vakcinából nem szabad ideológiai kérdést csinálni.

A miniszter szerint butaság, amit Manfred Weber mondott, hogy az “európai szolidaritás megszegése” egy nem nyugati vakcina beszerzése.

Kitért továbbá arra is, az itt beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina.

A védettség szempontjából azt tudom mondani, hogy minden vakcina jó, már az első oltást követően szinte azonnal nagyon kicsi hányadára csökken a fertőzés veszélye.