Soron kívül oltják a várandósokat és a kismamákat szombattól

Soron kívül oltják a várandósokat és a kismamákat szombattól

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, így szombattól az orvosi egyetemek külön oltópontokon, soron kívül fogadják a várandós és a szoptató anyákat. Ezekre a helyekre a háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket, feltétel azonban az is, hogy regisztrálva legyenek az oltásra. 

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla közölte, a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján. 

Kitért arra is, miszerint a kismamák a háziorvosokon vagy a nőgyógyászaikon keresztül a második, illetve a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók. 

A koronavírus új variánsai jóval veszélyesebbnek bizonyultak a várandós nőkre a tavalyi hullámok idején tapasztaltakhoz képest. Az RTL Klub Híradójának péntek esti beszámolója szerint például egy Eger környéki nő életét vesztette, miután életet adott hetedik gyermekének. A nő a szülés után lélegeztetőgépre került, életét azonban nem sikerült megmenteni.

A csatorna információi szerint meghalt egy Fejér megyei, 23 éves kismama is. A fiatal nő a várandóság alatt kapta el a vírust, s gyermeke megszületése után veszítette életét.