Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat

Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat

Feloldották hétfőn Angliában a koronavírus-járvány megfékezése végett csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat. A brit kormány ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy a lakosság még ne induljon hosszabb utazásokra az országon belül, írja az MTI.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások értelmében az Angliában élők eddig csak a legindokoltabb esetekben (az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából) hagyhatták el otthonukat. Munkába is csak azok járhattak, akiknek otthoni munkavégzése nem volt megoldható.

A hétfőtől érvénybe léptetett szabályok alapján ezek a jogi korlátozások megszűntek. Létszámkorlátozások azonban még vannak, bár ezek is enyhültek: mostantól

legfeljebb hat, nem ugyanabban a háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában szabadtéren, beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is.

Eddig legfeljebb két, nem egy fedél alatt lakó ember lehetett együtt közterületen, és ők is csak indokolt esetben, például közös bevásárlás vagy testedzés céljából.  

Megnyílnak hétfőtől a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét hódolni lehet a közkedvelt angliai szabadidős tevékenységnek, a pikniknek, de ezeken a helyszíneken is be kell tartani az összejövetelekre érvényes létszámkorlátozásokat.

A vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. Ugyancsak zárva kell még tartaniuk a nem alapvető fontosságú közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítményeknek, köztük a moziknak és a színházaknak.

A brit kormány változatlanul azt kéri, hogy aki teheti, továbbra is dolgozzon otthonról, mindenki csak a legszükségesebb esetekben használja a tömegközlekedést és lehetőleg maradjon lakóhelyének tágabb környezetében.

Az Angliában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás. Ennek engedélyezését a kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő. E menetrend öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.

A nagy-britanniai járványhelyzet az oltási kampány hatására folyamatosan és jelentős ütemben javul. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatsora szerint a vasárnap este zárult 24 órában országszerte 19-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben. A januári tetőzés idején előfordult, hogy naponta több mint 1300 halálos áldozata volt a Covid-19-nek.

A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig több mint 30 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.