Rusvai Miklós szerint, ha megfelelő lesz az átoltottság, akkor nem kell a negyedik hullámtól tartani

Rusvai Miklós szerint, ha megfelelő lesz az átoltottság, akkor nem kell a negyedik hullámtól tartani

Rusvai Miklós víruskutató az ATV-nek nyilatkozott arról, hogy vélemény szerint nem lesz negyedik hullám, ha megfelelő lesz átoltottság hazánkban.

Rusvai Miklós elmondta, hogy részleges nyitás már lehet mondjuk két-három hét múlva is, erről már a miniszterelnök is beszélt. A teljes nyitás ugyanakkor szerinte leghamarabb május végén vagy júniusban lehetséges. Ha a szennyvízadatok kedvezőek lesznek, akkor április közepén jöhet egy könnyítés.

A víruskutató azt reméli, júniusban az üzletek, rendezvények, meccsek látogathatóak lesznek, és közterületen nem kell majd maszkot viselni - ő ezt nevezi teljes nyitásnak. Ebben szerinte az időjárás is segíteni fog, az átoltottság növekedésével pedig a járványügyi mutatók - a lélegeztetőgépen lévők, elhunytak és kórházban ápoltak száma is szeptemberi szintre csökkenhet vissza.

"Ha nem jelenik meg egy radikálisan új mutáns, akkor szerintem Magyarországon harmadik hullám után negyedik hullámmal nem kell számolni"

- fogalmazott a víruskutató, hozzátéve, hogy ahol az átoltottság megfelelő lesz, és minimum 70 százalékos átoltottság kialakul, nem lesz negyedik hullám, de az EU számos országában lehet.