Antigén gyorsteszttel és oltási igazolvánnyal is utazhatunk Horvátországba

Antigén gyorsteszttel és oltási igazolvánnyal is utazhatunk Horvátországba

Szerda éjféltől antigén gyorsteszttel és függetlenül a vakcina származási országától oltási bizonyítvánnyal is be lehet majd utazni Horvátországba

- mondta Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

Eddig, néhány kivétellel, 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett csak átlépni a határt, április 1-jétől azonban a kormány könnyít a beutazási feltételeken - számolt be az MTI.

Az Európai Unióban jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadják, a karanténkötelezettség pedig kiváltható lesz 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető átesett a fertőzésen.

A határátlépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról. A testület meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat is április 15-ig. Országos szinten két területen szigorított: ismét bezárják az edzőtermeket és a játszóházakat, a sportolás zárt térben csak az élvonalbeli sportolók számára lesz engedélyezett.

Megyei szinten azonban több helyen is szigorítottak az intézkedéseken, a fővárosban Zágrábban például kötelező lesz a maszkviselés nyílt térben, a kávézók és éttermek teraszain is. A tárcavezető szerint megyénként változó a járványhelyzet, ezért sokkal hatékonyabb, ha a vírus terjedését ott korlátozzák, ahol arra a leginkább szükség van.