Karácsony Gergely nem fogja tűrni a kormány ingatlanmutyiját a hajléktalankórház ügyében

Karácsony Gergely nem fogja tűrni a kormány ingatlanmutyiját a hajléktalankórház ügyében

A járvány legdrámaibb napján, amikor Magyarország a halálozások tekintetében a világ egyik legrosszabbul teljesítő országa, a kormányból a jelek szerint továbbra is hiányzik mindaz, ami ilyenkor magától értetődő morális parancs lenne: az együttérzés, az együttműködés és a belátás

- így kezdte Karácsony Gergely főpolgármester a kormányzat felé címzett kritikáját szerda délutáni Facebook-posztjában.

Ezzel Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter levelére reagált, aki a Szabolcs utcai kórház költöztetésére június 30-ig adott haladékot. 

Az OGYÉI költözhet a hajléktalankórház helyére, hiába próbált kijárni Karácsony csereingatlant

Karácsony Gergely még pénteken beszélt arról, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórháznak a járvány közepén költöznie kell, mert költségvetési szerv költözik a helyére. A főpolgármester közölte, három miniszterrel, sőt a miniszterelnökkel is tárgyalt, ám nem járt sikerrel, nem kaptak ígéretet csereingatlanra, illetve a főváros sem talált másik, kórháznak berendezhető épületet.

A városvezető úgy látja, Mager

mai válasza telis-tele van csúsztatásokkal. Úgy látszik, a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, és a kórházi kapacitások védelme. 

Karácsony írásából az is kiderül, hogy nyilvánosságra kívánja hozni az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit, amelyekben jelezte, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan. Hozzátette: "miután 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat, nincs alkalmas csereingatlanunk és ilyen rövid idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni". 

Mivel a miniszter június végéig adott haladékot a hajléktalankórház kiköltöztetésére, azt is kifejtette:

a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett.

A főpolgármester láthatóan fontosnak tartja, hogy az említett kórház működése biztosítva maradjon: 

Engem baromira nem érdekel, miféle „költségvetési szervet” akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el. 

Leszögezte azt is, hogy nem fogja tűrni, hogy

bármilyen ingatlanmutyi érdekében, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás.

Majd hozzátette, hogy a kormány sokkal tartozik az egészségügyi dolgozóknak, így a Szabolcs utcai kórház munkatársainak. Így elvárja a kormánytól, hogy a munkájukról csak "a tisztelet és a megbecsülés hangján" beszéljenek. 

Bejegyzésében egy pár napja készült rövid videót is közzétett, mely szerinte a kórház valós állapotáról tanúskodik, szemben "a kormány egyes köreinek hazug állításaival":

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.