Egy nagyon egyszerű üzenet Orbán Viktornak: „ne bántsd a magyart!"

Egy nagyon egyszerű üzenet Orbán Viktornak: „ne bántsd a magyart!"

A noÁr ügye, hogy legyen egy ügyed, vallja a mozgalom, melynek életre hívója Molnár Áron. Most pedig újra megmutattak valamit: mégpedig azt, hogy azon emberek is társadalmunk tagjai, akiket a jelenlegi kormány nem tekint magyarnak.

Tették mindezt egy igazán magyaros köntösbe öltöztetve.

Kijött ugyanis új videóklipjük, a Magyar, ami azonban csupán ötlet és álom maradt volna, ha nincsenek azok, akiknek a noÁr az ügye: podcastjeik, kisvideóik, az akcióra való felhívásuk, a számuk és a klipjük ugyanis mind közösségi finanszírozásból jött létre. 

A legújabb klip kapcsán Molnár Áront kérdeztük. Interjú.

 

Hogyan jöhetett létre a Magyar c. videóklip? Kik segítettek mindebben? 

Egy 104 emberből álló stáb, majdnem rendszeres 200 támogató, szív, szeretet, hit meggyőződés és humor volt az összetevője ennek a klipnek. Technikailag megint egy olyan terepre tévedtünk, amely ismeretlen volt. Nagy Zoltán a rendező, Domokos Balázs az operatőr, Duda Éva a koreográfus és én bekerültünk egy olyan csokigyárba, ahol mindent ki akartunk próbálni. Óriási tanulópénz volt, de a végeredmény bitang jó lett szerintem. 

Kiket láthatunk még szereplőként rajtad kívül?

Táncművészeket, a Wesley János általános iskola diákjait, a Tudás Hatalom csapatát, a Ceglédi Hagyományéltető Baráti kört, a klip zeneszerzőjét, Farkas Izsákot, egy szivárványcsaládot, akik nagyon kedves barátaink, egy csodálatos solymászt, egy volt világbajnok rúdtáncost, két profi vívót, egy parkour-ost és néptáncosokat. Igen vegyes, fantasztikus csapat! A teljes stáblistát a Youtube videó alatt meg lehet találni névvel.

Szinte minden korosztályból láthatunk a klipben szereplőket, társadalmunk különböző csoportjaiból. Miért volt ez fontos?

A magyar társadalmunk hihetetlenül színes. A történelmünkből fakadóan elképesztő mennyiségű kulturális lenyomat, emlék, eszköz van a mostani nemzetünk birtokában. Amikor megláttam a “Minden élet számít” feliratú kormánypropaganda plakátokat, összeszorult a gyomrom, mert

mellettem, mellettünk élnek azok az emberek, akiket a jelenlegi kormány nem tekint magyarnak, nem tekint állampolgárnak.

A perifériára sodorja őket. Nekem művészként, patriótaként kötelességem megmutatni fantasztikus társadalmunk heterogén jellegét, amitől igazán büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. 

Molnár Áron: "Senki szemébe nem tudnék belenézni, ha nem vállalnám fel, hogy ezekbe az ügyekbe beleállok"

Leginkább egyébként talán a csendről és a félelemről szól ez az egész. Hogy a hallgatással legitimáljuk-e azokat a rendszereket, amikben benne vagyunk. Abban kell felnőnie a generációnknak, hogy inkább hallgassunk? Senki szemébe nem tudnék belenézni, ha nem vállalnám fel, hogy ezekbe az ügyekbe beleállok. Támogatni, felemelni kell ezeket a történeteket!

Mennyi időt, munkát vett igénybe ez az egész?

2,5 hónapot, elképesztő mennyiségű felkészülést technikailag, koreográfiában, zenében, majd brutális mennyiségű időt vfx utómunkában, vágásban, fényelésben. Elképesztő, hogy mindez 3 perc 15 másodpercért..

Miért pont ez a címe? Mi ennek az aktualitása?

Az eredeti címe 0315 lett volna, de Kolnai Kovács Gergely, a noÁr szóvivője felhívta a figyelmemet, hogy többről szól mint a ‘48-as forradalom. Ez számára is egy nagyobb volumenű nemzeti identitásról szóló szám és klip. És nem ez lesz a noÁr történetében az egyetlen, az identitással, az országgal, a nemzetünkkel foglalkozó szám. Vissza kell vennünk a pártpolitikától a szimbólumainkat, a nemzeti ünnepeinket, a magyarságunkat.

Nem állatok vagyunk, nem terelhetnek minket karámokba. Egy új mítoszt kell létrehoznunk, amelyben helye van minden magyar életnek is.

Határon innen és túl. Egy közös nemzet mítoszát alkotjuk most meg közösen.

És a zeneszöveg? Korunk "Nemzeti dalaként" funkcionálhat?

Te jó ég, soha nem mernék ilyet mondani, de az biztos, hogy tiszteletben tartva történelmünk kulturális örökségeit, inspirálódva belőlük, szükség van új indulókra. A szöveget mindig én írom. A számaink előtt, közben és után szakértőkkel és érintettekkel találkozunk, hogy átbeszéljük az adott témát, ügyet, amivel foglalkozunk. Ezeket megtalálhatóak a Facebook, a Youtube és Spotify csatornáinkon, illetve nemsokára frissítjük a honlapunkat is, ahol segíteni is lehet a működésünket egyszeri, vagy rendszeres támogatással. 

A klip egyes jelenetei az elmúlt időszak történéseire is reflektálnak: például két nőt láthatunk egy kisbabával. Mit szeretnétek üzenni ennek fényében a klippel?

A múltunk, a jelenünk, a jövőnk közös. Babaváró hitellel, családi adókedvezménnyel is lehet a magyar népesség csökkenését segíteni, de azzal is lehet, hogy

nem utálod és üldözöd el azt az országból, aki másként gondolkodik mint te, nem hozol olyan törvényeket, amelyek magyar embereknek a jogait, életterét veszik el.

Nem uszítasz tenfiad, vagy lányod ellen. Orbán Viktor szerint az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz. Akkor egy nagyon egyszerű üzenettel élnék: ne bántsd a magyart!