Facebook-idióták: hiába a cáfolat, még mindig férgeket látnak a maszkokban

Facebook-idióták: hiába a cáfolat, még mindig férgeket látnak a maszkokban

A koronavírus- és valóságtagadók újabb célpontot találtak, az orvosi maszkokat. De nem is akármilyen indokkal! Fekete férgek vannak benne - ha kifőzik a maszkot. 

Persze, az is lehet, hogy nem férgek, hanem “Morrgerlon szálas nanotechnológiával mérgezett, gyilkos cuccról” van szó. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/P1ElXJnGIo0.jpg?itok=mli0Sni1","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=P1ElXJnGIo0&ab_channel=DanielFazekas","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Facebook-idióta, videóval

Sajnálatos módon, ez nem magyar találat, ami nálunk március végén jelent meg, az a német nyelvterületen már megcáfolt hülyeség - persze, a cáfolat nem érintheti a Facebook-idióták eltökéltségét. 

Amúgy az urbanlegends.hu tényellenőrzése magyarul is elérhető. A cikk szerint a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során (például a gyárban dolgozók munkaruhájáról), vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. Ezek a dpa szerint azonban se nem férgek, se nem nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan anyagok, például szövetszálak. Mozogni pedig nedvesség, hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdenek.

Marinov Iván: a több forrásból tájékozódás nemcsak a tudományos anyagok esetében, hanem szinte minden információ esetén erősen ajánlott

Hogyan szűrjük ki a koronavírussal és más eseményekkel kapcsolatos álhíreket, dezinformációkat? Mikor osszunk meg egy cikket? Marinov Ivánnal, az Urbanlegends főszerkesztőjével ezek mellett arról is beszélgettünk, mi állhat Trump közösségi portálokról történt kitiltásának hátterében, és ez milyen következményekkel járhat. A közösségi médiában és az „alternatív" portálokon egyre-másra bukkannak fel vírusszkeptikus, sőt oltásellenes cikkek, videók.

Egyébként a zaol.hu-nak nyilatkozó mikrobiológus vizsgálat nélkül ugyan nem akart ítéletet mondani a magyar videókon látható fonalakról, de állítása szerint akkor sem kellene félni, ha a szálak esetleg tényleg apró férgek lennének. A klinikai mikrobiológus az arcmaszkok fertőtlenítését feleslegesnek gondolja, mint ahogy például sálakat sem szoktunk fertőtleníteni. Sőt a maszkok alkoholba áztatása kifejezetten káros is lehet, mert gyengítheti szűrőhatásukat.

Miért nézi tétlenül a kormány, hogy az emberi butaságot szabadságjoggá formálják?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Látom, Gődény megint tüntetni akar. Miért ne tenné, hiszen ezek most az ő percei.

Ugyanakkor a cáfolatra csak cáfolat lehet a válasz. Íme egy csokornyi egy random módon kiválasztott hírportál Facebook-oldaláról: