Orbán Viktor szerint a következő hetekben nyithatnak a vendéglátóhelyek

Orbán Viktor szerint a következő hetekben nyithatnak a vendéglátóhelyek

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában elmondta, hogy hamarosan kinyithatnak a vendéglátóhelyek és a boltok, miután úgy véli, hogy tévednek azok, akik azt hiszik, hogy zárással meg lehet állítani a vírust, ugyanis a brit mutánst kizárólag oltakozással lehet megállítani.

"Be fog kopogtatni a házunk ajtaján." 

A miniszterelnök óva intett mindenkit attól, hogy az ünnepek miatt kicsit felengedjenek.

"Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet a húsvétból. Mindenki hordja a maszkot, tartsa a távolságot, az oltottak szabadabban mozoghatnak, a többiek legyenek tekintettel magukra és másokra"

- mondta a kormányfő, hozzátéve: a legfrissebb adatok szerint a mai napon több mint 9 ezer új fertőzöttet azonosítottak és mintegy 260-an vesztették életüket az elmúlt 24 órában. Állítása szerint a beolotttak száma több mint 2.156.680 volt péntek reggel 6-kor, 863 ezer ember pedig már a második vakcinát is megkapta.

Orbán Viktor szerint április 13-án érhetjük el a több mint 3 millió beoltott személyt, ami egy újabb lépésre ad lehetőséget, hogy "közelítsünk a korábbi életünkhöz."

"2,5 millió oltottnál kezdődik a nyitás, akkor lehet áttérni az üzleteknél a négyzetméter alapú korlátozásra, ezt már kihirdették. Április 19-én nyitnak az iskolák, óvodák, középiskolák. Ha elérjük a 3 - 3,5 milliót, jön a következő lépés, amiről a következő pénteken lesz tájékoztatás"

- mondta.

A Húsvéttal kapcsolatban kiemelte az egészégőgyi dolgozók munkáját, mint mondta, most nem kéne arról  beszélni, hogy összeomlik az egészségügy, mert ezzel leértékelik az orvosok és ápolók munkáját.

"A legfontosabb, hogy vasárnap eljön a feltámadás, gondolhatunk arra, hogy lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé"

- zárta gondolatait a kormányfő.