Meghalt az ETA baszk terrorszervezet utolsó alapító tagja

Meghalt az ETA baszk terrorszervezet utolsó alapító tagja

Meghalt Julen Madariaga, a 2018-ban feloszlatott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet négy alapító tagja közül az utolsó - közölték az El Mundo és más spanyol lapok kedden az elhunyt családjára hivatkozva.

A Magyar Távirati Iroda beszáolója szerint a politikus és ügyvéd 88 éves korában, hosszú betegséget követően hétfőn este hunyt el szülővárosában, a baszkföldi Bilbaóban.

Madariaga 1959-ben alapította Benito del Vallével (1927-2011), Rafael Albisuval (1931-2012) és José Luis Alvarez Emparanzával (1929-2012) közösen a szervezetet Francisco Franco diktatúrája idején, hogy a baszk önrendelkezésért harcoljon.

Hosszú időn át támogatta a terrorcselekményeket, mint a politikai célok elérésének eszközét, de az 1990-es évek elején már lemondott az erőszakról. A Cambridge Egyetemen jogászdiplomát szerzett Madariaga kivált az ETA soraiból és az Elkarri pacifista  szervezethez csatlakozott.

A magát szeparatista, hazafias, szocialista és forradalmi csoportnak nevező terrorszervezet 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát. Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban. A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen.