Afrikában eddig csupán 11 millió oltást adtak be, pedig a globális lakosság csaknem 17 százaléka él ott

Afrikában eddig csupán 11 millió oltást adtak be, pedig a globális lakosság csaknem 17 százaléka él ott

Az 1,3 milliárd lakosú Afrikában eddig mindössze 11 millió adag koronavírus elleni védőoltást adtak be - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), figyelmeztetve az oltóanyag elosztásában fennálló egyenlőtlenségekre.

"A világszerte beadott 548 millió adag védőoltás két százalékát adták be az afrikai kontinensen, ahol a globális lakosság csaknem 17 százaléka él"

- mondta Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója.

Az egészség világnapján (április 7-e) megjelentetett üzenetében Moeti kiemelte, hogy a koronavírus-világjárvány nyilvánvalóvá tette „az országok között fennálló egyenlőtlenségeket”.

Az alapvető készletek hiányával szembesülő afrikai országok lemaradtak a koronavírus-tesztekhez és az egyéni védőfelszerelésekhez, most pedig a vakcinákhoz való hozzájutásban

- fejezte ki sajnálatát a botswanai orvos.

„A Covid-19 elleni védőoltásokat illetően felszólítom a gyógyszergyárakat, hogy növeljék a termelést a készlethiány megoldása céljából. Felhívást intézünk a gazdag országokhoz is, hogy osszák meg vakcináikat a legveszélyeztetettebb csoportok védelme, az életmentés és a globális válság mihamarabbi leküzdése céljából” – jelentette ki Moeti.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) legutóbbi adatai szerint a kontinensen eddig csaknem 4,3 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 114 ezer halálesetet regisztráltak, míg 3,8 millióan már meggyógyultak.

(MTI)