Jobbik: Az Orbán-kormánynak felelnie kell az iskolanyitásnak nevezett bűntett következményeiért

Jobbik: Az Orbán-kormánynak felelnie kell az iskolanyitásnak nevezett bűntett következményeiért

Újabb éles bírálatot fogalmazott meg a Jobbik vasárnapi közleményében a kormány iskolanyitását illetően. Úgy vélik, a járványadatok továbbra is indokolják az iskolai újranyitás elhalasztását.

Mint a közleményben írják:

Az Orbán-kormány folyamatosan hoz a szakemberek többsége által ép ésszel felfoghatatlan, járványügyi szempontból indokolatlan és a magyar emberek biztonsága szempontjából felelőtlen döntéseket.

Hozzáteszik, hogy sehol a világon nem fordulhat elő olyan, hogy a kormány azon a napon dönt a járványügyi szabályok lazításáról, amikor éppen rekordszámú halálozást jelentenek az adott országban, valamint népességarányosan is a legmagasabb az adott országban a napi koronavírusos halálozások száma. 

Sajnos, Orbán Viktornak ezen a héten azonban ezt is sikerült abszolválnia.

– fogalmaznak, azzal folytatva, hogy

sehol a világon nem fordulhat elő olyan sem, hogy a kormány annak ellenére küldi vissza a pedagógusokat és a diákokat az iskolába, hogy nyilvánvaló és tudományosan alátámasztott tény, hogy az új mutációk egyre nagyobb veszélyt jelentenek a gyermekekre, a fiatalabbakra, valamint még a pedagógusok túlnyomó részének beoltás általi védettsége sem alakul ki a tervezett újranyitásra.

A közleményben kifejti az ellenzéki párt, hogy 

ismét lelepleződött Orbán hazugsága: abban a nemzetinek nevezett konzultációban, amire ezúttal is hivatkozott, szavaival ellentétben szó sem volt iskolanyitásról. 

Orbán a nemzeti konzultációra hivatkozva nyitná az iskolákat, holott nem is volt benne ilyen kérdés

Címlap Orbán a nemzeti konzultációra hivatkozva nyitná az iskolákat, holott nem is volt benne ilyen kérdés Van is egy remek sorrendem. Tehát azt mondták a nemzeti konzultáción, hogy először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket - fogalmazott Orbán Viktor rádióinterjújában pénteken.

Szerintük újra bebizonyosodott, hogy a kormányfő nagy ívben tesz mások véleményére, hiszen a fejében már összeállt a „remek sorrend”, és ebben a fejben a konzultációra válaszolók legfeljebb bűnbaknak jók, ha úgy adódik.

Ezzel az elhibázott és korai döntéssel Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag olyan járványügyi gócpontokat hoz létre, amelyek nem alakulnának ki a makacsul tervezett újranyitás nélkül, vagyis konkrétan tudni lehet, és teljesen nyilvánvaló, hogy kevesebben fertőződnének és halnának meg koronavírus miatt, ha az iskolák nyitását gőgösen erőltető kormányzati döntés – a járványügyi szakemberek ajánlásai ellenére – nem valósulna meg 

– folytatják az érvelésüket.

Megítélésük szerint az ilyen döntéseket az élet bármely területén "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek hívják",

"melynek tényállása, hogy valaki foglalkozása körében más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki. Az adott cselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a cselekmény maradandó fogyatékosságot, illetve súlyos egészségromlást, 5 évig, ha halált okoz. A törvény szavai szerint 8 évig terjedő a szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza" 

– hangsúlyozzák a közleményben, mely arra is kitér, hogy Orbán Viktor, Kásler Miklós, Maruzsa Zoltán és az újranyitásban közreműködő többi döntéshozó a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján

nyilvánvalóan előre látják döntésük következményeinek a lehetőségét, de könnyelműen bíznak azok elmaradásában. Nos, ezt nevezzük a büntetőjogban tudatos gondatlanságnak.

– szögezik le.

A Jobbik ismételten követeli tehát az iskolák újranyitásának elhalasztását.

Orbánnak és a kormány tagjainak legkésőbb 2022-ben felelnie kell az iskolanyitásnak nevezett bűntett következményeiért. Mert bűn nem maradhat büntetlenül! 

– zárul a párt közleménye.