Rengetegen nyaralnának idén a Balatonon, nagyon drága mulatság lesz

Rengetegen nyaralnának idén a Balatonon, nagyon drága mulatság lesz

Koronavírus-járvány ide vagy oda, az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss reprezentatív kutatása szerint a belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon. A magyarok 71,7 százaléka tervez ugyanis utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni. A Balaton mellett népszerűségnek örvend és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest is.

Az Everguest ügyvezető igazgatója, Belán Miklós kiemelte, a hosszú bezártság után nagy lesz az utazási kedv, és a felhalmozott megtakarításokból többet is hajlandóak leszünk kifizetni a belföldi utazások alkalmával.

A balatoni utazási kedv nagyon magas, a válaszadók 67,1 százaléka kifejezetten szeretne a Balatonra menni 2021-ben.

A szakember úgy látja,

amint elérjük nyitást, a belföldi turizmus legjobb időszaka jöhet, ami a gazdaság újraindításához szintén jól fog jönni, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balatonon a tavalyihoz hasonló telítettségre és még magasabb árakra lehet számítani.

Ami még érdekes, az Budapest helyzete, hiszen a fővárosban inkább a külföldi turisták költöttek (89 százalék), de ez a pandémia hatására pozitív irányba változhat.

A kutatás szerint ugyanis

a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódni, és további majdnem 20 százalékot lehetne motiválni ugyanerre megfelelő rendezvények és kulturális programok esetén.

"Ez azt jelenti, hogy akár több mint egymillió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges" - hangsúlyozta Belán Miklós.

A főváros helyzetéről szólva a szakember kifejtette, szerinte a járvány miatti hosszan tartó lezárások végleges bezárásra kényszerítettek több budapesti szállodát és éttermet is, ami a kínálat csökkenését eredményezi. A szállodáknak és vendéglátó helyeknek alkalmazkodniuk ugyanakkor kell a kereslethez, ami a szűkebb külföldi vendégkör miatt alacsonyabb lesz, és ez az árak csökkenését hozza.

Budapesten a belföldi vendégkör a korábbi forgalmat nem pótolhatja, de megfelelő intézkedések bevezetésével elengedő lehet ahhoz, hogy újrainduljon a fővárosi turizmus és az utazókra épülő szolgáltató és vendéglátó szektor

- fejtette ki.

(hvg.hu)