Lemondott a "laboratóriumnak" tekintett Ausztria egészségügyi minisztere

Lemondott a "laboratóriumnak" tekintett Ausztria egészségügyi minisztere

Rudolf Anschober személyes okokra hivatkozva kedden bejelentette a lemondását. A 60 éves osztrák egészségügyi miniszter betegsége miatt távozott posztjáról - számol be a 444.hu

A leköszönő tárcavezetőnek még márciusban volt szüksége kórházi ellátásra egy rosszullét után, s csak egy héttel később tudott visszatérni hivatalába. A meinbezirk.at szerint annyit tudni a betegségéről, hogy az érrendszerével kapcsolatos keringési probléma gyötri, illetve a vérnyomása és a vércukorszintje is emelkedett. 

Úgy látja, hogy a világjárvány nem tart szünetet, így azt nem tarthat az egészségügyi miniszter sem.

A lemondását bejelentő sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, 

a hivatalban töltött 15 hónapja 15 évnek tűnt, ami nagyon megviselte a szervezetét, így nem tartja magát képesnek elvégezni a feladatát. 

Hallható, ahogy az osztrák tárcavezető elcsukló hangon beszél a döntés bejelentésekor:

Az általa vezetett minisztérium az egészségügy mellett szociális ügyekért is felel, amely egyébként a zöldeké az osztrák kormánykoalícióban. Több évig volt Anschober az Osztrák Zöld Párt felső-ausztriai vezetője. Tavaly januárban lett miniszter, amikor az előrehozott választásokon immár a zöldekkel alakított kormányt Sebastian Kurz. 

A portál a Standardra hivatkozva jegyzi meg, hogy Anschober népszerű politikusnak számít Ausztriában annak ellenére, hogy a posztja a fókuszba helyezte az elmúlt évben a koronavírus-járvány végett. Több vitája is volt Kurz kancellárral a nyilvánosság előtt, aki őt tette felelőssé az oltásbeszerzés lassú tempója miatt. Ugyanakkor egyes szabályozási és kommunikációs kudarcai is hozzájárultak népszerűségének gyors csökkenéséhez.

Egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja, de várhatóan jövő hétfőn fogják bejelenteni. Addig Werner Kogler alkancellár tölti be a tisztséget. 

Kurz kancellár egy hete jelentette be, hogy májusban készülnek az élet újraindítására és számos szektor újranyitására Ausztriában, melyet Orbán Viktor a vírus terjedése szempontjából laboratóriumnak nevezett egy évvel ezelőtt.

A magyar miniszterelnök akkor a rádióban azt mondta: 

Szerencsénk van ugyanakkor, mert Olaszország és Magyarország között van egy ország. Úgy hívják, Ausztria. A helyzet úgy áll, hogy mindenki sötétben tapogatózik, de ők előttünk tapogatóznak a sötétben, ezért én laboratóriumként tekintek Ausztriára, nem fenyegetésként. Tehát ha ők ott oldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, akkor azt figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell, tanulni kell belőle, és ami beválik, azt szabad átvenni.

Frissítés (14:08)

Kora délután Kogler alkancellár bejelentette, hogy Anschober utódja Wolfgang Mückstein háziorvos lesz, aki egyébként tanácsadó a Bécsi Orvosi Társaságban és az orvosi szövetség tisztviselője. A leendő miniszter hétfőn tesz hivatali esküt.