Karácsony Gergely: "A kormány az egyeztetés kihagyásával komoly károkat okozhat a válság sújtotta magyar gazdaságnak"

Karácsony Gergely: "A kormány az egyeztetés kihagyásával komoly károkat okozhat a válság sújtotta magyar gazdaságnak"

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerdán értékelte azt a tervezetet, amelyből kiderült, hogy a kormány hogyan költené el az Európai Uniótól kapott helyreállítási alap forrásait. Gémesi György szerint egyáltalán nincs szándék a kormány részéről arról, hogy leüljön egyeztetni az önkormányzatokkal.

5797 milliárd forint sorsára kéne döntenie a magyar kormányzat április 30-ig, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs szándék arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatok is belevonják az egyeztetésekbe. Gémesi György elmondta, hogy korábban ők is elküldtek egy javaslatcsomagot Gulyás Gergelyéknek, de válaszra sem méltatták őket. 

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely saját közösségi oldalán arról írt, hogy Magyarországon az uniós pénzek felhasználása az elmúlt tíz évben leginkább csak "a gazdagodását szolgálta a többség gyarapodása helyett. Mert a magyar kormány forrásfelhasználása miatt Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szégyenlistájának élén is van." 

Karácsony szerint a kormány tervei az 5800 milliárd felhasználásáról az, hogy

  • az éptőiparról szóljon, s ne a magyar társadalomról;
  • a kevesekről és nem a többségről;
  • betonról és nem az emberről;
  • az oligarchák érdekeiről és nem a magyar vállalkozások támogatásáról.

Véleménye szerint az Európai Unió támogatásával inkább a megélhetési válságot kéne kezelni Magyarországon.

"Ennek a programnak a bértámogatásokról kellene szólnia, de nem ad ilyet. Az álláskeresési támogatás kibővítéséről kellene szólnia, de nem erről szól. A magyar dolgozók és a magyar vállalkozásoktól a válság miatt kiesett jövedelem pótlásáról kellene szólnia, de nincs ebben egy szó sem erről"

- tette hozzá a főpolgármester.

Emlékeztetett, hogy az uniós támogatások 90 százalékának a vidék felzárkóztatásáról kell szólnia. Karácsony Gergely elmondása szerint ők csak minden 10 forintból egyet szerettek volna budapesti projektekre fordítani. Erre a 10-ből 1 forintra dolgoztak ki konkrét projekteket, több száz oldalon mintegy 600 milliárd forint értékben.

Ezekből a kormány 0, azaz nulla kezdeményezést fogadott be.

A főpolgármester elmondása szerint a konzultáció elmaradásával és a gyenge szakmai tartalommal a kormány azt kockáztatja, hogy az EU-s intézmények nem fogadják el a magyar programot, és hónapokat csúszhat a Helyreállítási Alap forrásainak kifizetése.

"Vagyis a válság sújtotta magyar gazdaság lényegesen később juthat csak hozzá a rendelkezésére álló uniós támogatásokhoz a kormány hibájából."

Szerte Európában a koronavírus-járvány mellett a legfontosabb vitatéma, hogyan lehet jól, okosan, felelősen felhasználni...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. április 15., csütörtök