Előkerült egy 176 éves időkapszula az Esztergomi Bazilika keresztjéből

Előkerült egy 176 éves időkapszula az Esztergomi Bazilika keresztjéből

A Magyarország legnagyobb templomaként ismert Esztergomi Bazilika tetején álló keresztjében egy 176 éves időkapszulát találtak elrejtve az idei felújítási munkálatok során – írja a Reuters.

A székesegyház 100 méteres kupolája, melyen maga a kereszt állt, több bombatalálatot is elszenvedett a második világháború idején. Akkor a repeszek az abban talált réztartályt is kívülről súlyosan megrongálták ugyan, de

a benne lévő dokumentumok szinte tökéletes állapotban maradtak meg.

Török Csaba, a székesegyház kincstárának igazgatója a lapnak elmondta, hogy a papírok ritka bepillantást engednek abba az időbe, amikor belefogtak a templom hosszú ideig tartó építésébe 1822-től kezdődően. Egyébként az egykori felújítás csaknem ötven évig tartott.

A henger alakú kapszulát pedig Kopácsy József érsek és Hild József főépítész helyezte a keresztbe 1845-ben.

Kopácsy érsek érzékelte, hogy az ő életén túlra fog nyúlni a teljes építkezési folyamat, és emiatt, amikor elkészült a legmagasabb ponton a kereszt, akkor gondolta, hogy ebbe belefoglalja

– mesélte az igazgató az időkapszula történetét, mely az építők és az építés emlékét is őrzi.

Török szerint a legizgalmasabb nem a kinyitás pillanata volt, hanem az, amint a "kapszula szívében" az utókornak fennmaradt iratokat kézbe vették: többek közt az építkezés mérföldköveiről, valamint a papok és plébániák nevéről.

Hiszen ezt emberi kéz akkor érintette utoljára, amikor behelyezték oda 176 évvel ezelőtt 

– fogalmazott Török, majd hozzátette:

Valahogy összeértek az idősíkok.

Mosollyal az arcán azt is megjegyezte, hogy sajnos korabeli érméket nem találtak, így azok nem járulhatnak hozzá a jelenleg zajló felújításhoz.

Török Csaba elképzelhetőnek tartja, hogy a Bazilika keresztjébe egy új időkapszulát fognak elhelyezni a jövő nemzedékei számára, noha erre csupán június 30-ig, a rézburkolat befejezéséig lesz lehetőség.