Gyöngyösi az EU–Kína-afférról: a Fidesz olyan partnereket keres, akiket nem zavar, ha itthon maffiaállam és önkényuralom épül

Gyöngyösi az EU–Kína-afférról: a Fidesz olyan partnereket keres, akiket nem zavar, ha itthon maffiaállam és önkényuralom épül

Kemény hangvételű Facebook-bejegyzésben kritizálta a magyar külügy vétóját a Kína elleni uniós elítélő nyilatkozat ügyében. Mint a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője fogalmaz,

miközben mi, magyarok Európában képzeljük el a jövőnket, a Fidesz egyre nyíltabban dolgozik azon, hogy Magyarországot eltávolítsa az európai közösségből, hogy aztán helyette Ázsiában keressen olyan partnereket, akiket nem zavar, ha itthon maffiaállam és önkényuralom épül.

Emlékeztet, a kormányzat megvétózta azt az uniós állásfoglalást, amiben a tagállamok közös nyilatkozatban bírálták volna a kínai nemzetbiztonsági törvényt, amely alapján a kommunista állam mondvacsinált okokkal ítélhet el hongkongi ellenzékieket.

Gyöngyösi úgy látja, hogy „ami Európának elfogadhatatlan, az Orbánnak és haverjainak nagyon is tetszik. Ők ugyanis már eddig is gigabírságokkal sújtották, fenyegették és minden eszközzel megpróbálták ellehetetleníteni azt, aki nem kért a Fidesz tolvajkormányzásából.”

Szerinte a magyarok a Fideszből és jogtiprásaiból nem kérnek, egyúttal felháborítónak nevezte, hogy a kabinet nap mint nap visszaél Magyarország nevével. A politikus rámutat, hogy egyre nyilvánvalóbb: Orbánnak már az sem nagy ár hatalma fenntartásáért, ha ki kell vezetnie Magyarországot az EU-ból!

Peking szerint a törvény csak rendzavarók egy kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust hivatott megakadályozni, valamint azt, hogy külföldiek avatkozzanak be Hongkong belügyeibe. A hongkongi sajtó azonban rámutatott:

csupán maroknyi hongkongi törvényhozó pillanthatott bele a törvénytervezetbe azelőtt, hogy azt a parlament elfogadta volna,

emiatt pedig a városban sokan az átláthatóság hiányára is panaszkodtak.

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt a kínai parlament

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden, a jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap arról számolt be, hogy a testület a vasárnap kezdődött ülésén vitatta meg a szóban forgó tervezetet, amelyet a bizottság 162 tagja helyi idő szerint kedd reggel, röviddel az utolsó ülésnap megnyitása után egyhangúlag fogadott el.