A járványra hivatkozva 140 milliós kedvezményt adna a hódmezővásárhelyi Fidesz Lázár kedvenc építési vállalkozójának

A járványra hivatkozva 140 milliós kedvezményt adna a hódmezővásárhelyi Fidesz Lázár kedvenc építési vállalkozójának

A hódmezővásárhelyi Fidesz azt követeli Márki-Zay Péter polgármestertől, hogy „tegye végre félre az ostoba és önző bosszút”, és ne kérjen pénzt a hódmezővásárhelyi kórház felújításán dolgozó cégtől a közterület használatáért – számol be a Fidesz-közeli Promenád. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat ugyanis 140 millió forint közterület-használati díjat kért a zsíros, nettó több mint másfél milliárd forintos közbeszerzést elnyert cégtől. A város egy 2004-es, tehát még Lázár János polgármestersége idejéből származó rendeletre hivatkozva kérne díjat, amiért a Hunyadi utca egy részét félig elfoglalná a kivitelező toronydaruja.

A több mint másfél milliárd forintos üzlet nyomán a hódmezővásárhelyi kórházat felújítják, illetve új bel- és gyermekgyógyászati osztályt is építenének a már meglévő épületre.

Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyenesen így fogalmazott:

Aki most a frontvonalon harcolóktól elvesz, nem pedig ad, az olyan, mintha hátba lőné a sajátjait. Márki-Zay Péter ezzel a 140 milliós büntetőadóval – hiszen itt valójában erről van szó – ezt csinálja.

A képviselő azonban azt nem veszi figyelembe, hogy ez a közterület-foglalási díj nem a kórházat, hanem a kivitelezőt terheli. Vagyis

a kivitelezőt nevezi frontvonalban harcolóknak, holott ez a cím az orvosokat, ápolókat, mentőket és a többi egészségügyi dolgozót illeti meg.

A tendert az az Építészmester Zrt. nyerte el, amelyet Márki-Zay nemes egyszerűséggel „Lázár János kedvenc kivitelezőjének” nevezett.

Márki-Zay kiemeli,

a kormány idén 700 milliót vett el Vásárhelytől – kizárólag a fideszes megyei jogú városoknak viszont már decemberben adott 1,38 milliárdos kompenzációt. Lázár János tíz éve 300 milliót vett el a kórháztól, amit az utolsó fillérig mi kifizettünk ki nekik 2018 után. A Fidesz tehát csak elvett a kórháztól, mi viszont azóta további 75 millióval hitelezzük és támogatjuk őket.

Az Építészmester Zrt. a tenderen egyedül indult, a vállalási díj – a több mint 140 milliós opciós díjakat is beleértve – nettó 1 milliárd 590 millió, azaz bruttó 2 milliárd 20 millió forint.