A papok beoltásától a templom párkányáig

A papok beoltásától a templom párkányáig

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban – jelentette be pénteken Gulyás Gergely.

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke korábban azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy mivel a lelkipásztorok fontos tevékenységet végeznek, többek között kórházakban látnak el feladatokat, iskolákban oktatnak és temetési szertartásokat végeznek a járvány idején is, ezért részesüljenek ők is oltásban.

Sok mindenben nem, de abban osztom Gulyás Gergely meglátását, hogy a kérés időbeliségét illetően szerények voltak az egyházi vezetők, hiszen már több mint 3 millió ember megkapta az oltást. Ez azért fontos körülmény, mert a papok, lelkészek beoltásától sikítófrászt kapók sokszor úgy tálalják véleményüket, mint ha az egyházi szolgálatot végzők erőszakkal betolakodnának az oltásra váró tömeg elejére. Hogy ez mennyire nincs így, ahhoz elég áttekinteni, hogyan, milyen szempontok szerint haladtak az oltások az elmúlt hónapokban:

Első körben az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók kaptak oltást, ezután az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények kerültek sorra. Harmadik körben kezdődött a regisztrált legidősebbek, negyedikben pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltása. Ötödik körben a védekezésben részt vevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák, majd ezután a kritikus infrastruktúrában dolgozók – a paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok – vehették fel az oltást. Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is, legutóbb pedig azok kaptak még egy lehetőséget, akik nem jelentek meg az eddigi oltásokon.

Az oltások jelenlegi stádiumában, amikor a regisztráltak több, mint a kétharmada megkapta legalább az első dózist, és jó eséllyel hónap végéig minden regisztrált meg fogja kapni, akkor szinte jelképesnek mondható az a kedvezményezettség, amelynek értelmében megkezdik a lelkészek és a papok oltását is. Ahogyan az ismeretségi körömben, úgy e sorok olvasói között is egészen biztosan vannak olyan, egyik korábbi kedvezményezetti körbe sem tartozó, életerős, semmilyen alapbetegséggel nem rendelkező fiatalok, középkorúak, akiket már hetekkel ezelőtt beoltottak.

Érdemes itt megemlíteni azt is, hogy amikor a kormány az őszi korlátozásokat életbe léptette, Fabiny Tamás elnök-püspök arra kérte az evangélikus lelkészeket, hogy szolidaritást vállalva a teljes társadalommal (nem élve a kvázi kivételezés lehetőségével) annak ellenére álljanak át online alkalmak megtartására, hogy a korlátozó rendelkezések egyébként nem érintették az istentiszteletek megtartását.

Általában nem tartom szerencsésnek kommentekről írni egy újságcikkben, de ha láthatóan ennyire elterjedt egy bizonyos véleménynarratíva, akkor amellett érdemes megállni néhány szóra – persze még így is helyén kezelve a dolgot. Az alábbi komment nagyon tipikus:

„És mi van a tízparancsolattal, Kásler szerint, aki azt betartja, baj nem érheti. Miért kell nekik akkor oltakozni?”

Az indulatos, sokszor szürreálisan gyűlölködő (pl.: oltsák a papokat ácskapoccsal) egyház/vallás/hívő-ellenes megnyilatkozások alapjául Kásler Miklósnak az a kijelentése szolgál, amely szerint „a halálos betegségek 70-80 %-át a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.”

Ebből kiindulva egészen odáig jutnak sokan, hogy a papok, a lelkészek, egyáltalán, aki hívő, az miért akarja magát beoltatni? Hát nem védi meg az Istenük minden bajtól?

Hívő vagyok, de ettől még bekötöm a biztonsági övet, gyógyszert szedek az autoimmun betegségemre, és ha majd sorra kerülök, beoltatom magam koronavírus ellen. Mert nem Kásler Miklós, illetve a kijelentésének sajátos interpretációi, hanem többek között Máté evangéliumának az alábbi 3 verse (4,5-7) alapján igyekszem döntést hozni: Ezután magával vitte őt az ördög a szent városba, a templom párkányára állította, és így szólt hozzá: Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat, mert meg van írva: „Angyalainak parancsot ad, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” Jézus ezt mondta neki: Viszont meg van írva: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!”