Hiába tiltották meg, Navalnijért tüntetnek Moszkvában, több embert őrizetbe vettek

Hiába tiltották meg, Navalnijért tüntetnek Moszkvában, több embert őrizetbe vettek

A hatósági tilalom ellenére tüntetések voltak szerda este számos orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus mellett - írja az MTI.

A belügyminisztérium szerint a moszkvai megmozduláson mintegy hatezren, a szentpétervárin pedig négy és fél ezren vesznek részt. Helyszíni jelentések szerint a rendőrség mindkét "fővárosban" elállta a vonulás útját, és tüntetőket állít elő.

Moszkvai idő szerint este nyolcig az OVD-Info civil szervezet szerint Oroszországban 459 embert vettek őrizetbe, közülük 82-t Ufában, 42-t Szentpéterváron, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 23-at Szocsiban, 21-et Tomszkban, 18-at Moszkvában, 14-et Irkutszkban, 9-9-et pedig Tyumenyben és Jekatyerinburgban.

Navalnij sajtótitkárát, Kira Jarmist tíznapi előzetes letartóztatásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése címén.

Alekszej Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Orvos: Navalnij a halálán van

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat" - közölte szombaton a 44 éves ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin azt mondta, hogy Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa szombaton azt mondta, hogy a 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt a börtönkórházban kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszk