Fidesz-AfD: Barátság extrákkal

Fidesz-AfD: Barátság extrákkal

A Fidesz semmilyen kapcsolatot nem ápol a német AfD-vel. A mi partnereink a német uniópártok a CDU és a CSU

- nyilatkozta Novák Katalin az atv.hu-nak.

A családügyi miniszter ezt azután állította, hogy személy szerint ő, a Fidesz kisebb, nagyobb beosztásban lévő párttagjai és nem utolsó sorban Orbán Viktor évekig a legkülönfélébb bírálatokat, illetve vádakat fogalmazták meg az Európai Néppárt (EPP), felé, a "partnerek" CDU-CSU irányába, és a Fidesz végül távozni kényszerült a Néppártból is.

Ennek eredményeként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának a fideszes elnöke tegnap bejelentette, hogy a Fidesz-delegáció az Európa Tanácsban csatlakozott az Európai Konzervatívok - Demokratikus Szövetség nevű frakcióhoz. E csoport meghatározó erejét a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint két olasz párt, a Liga és a Fratelli d'Italia tagsága jelenti.

Ezután mondta az atv.hu-nak Novák Katalin, aki a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke, hogy a Fidesz kétoldalú módon az AfD-vel nem ápol kapcsolatot. 

Az, hogy az Európa Tanácsban közös konzervatív frakcióban ülnek, csak lazább „technikai kapcsolatot” jelent. Nem az Európai Unióról, hanem az Európa Tanácsról van szó, amelynek teljesen mások a hatáskörei, mint az Uniós intézményeknek és elsősorban emberi jogi kérdésekkel foglalkozó, nemzetközi szervezet

- magyarázta Novák Katalin.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz számára különösen a Néppártból való távozásuk után az AfD-vel közös frakcióban ülni politikailag mennyire tekinthető „hiperszenzitívnek”, Novák Katalin azt válaszolta: a brit konzervatívok jelentik ennek a frakciónak a vezető erejét, és brit a frakcióvezető is. 

Őket azzal vádolni, hogy egy nem demokratikus módon szerveződő szövetségnek az élén állnának, az egy elég meredek állítás lenne

- vélekedett a kérdésről Novák Katalin, aki jelenleg nem látja esélyét annak, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben közös frakcióban legyen az AfD-vel.